Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

24.05.2017, 10:31

87% кандидатів до Верховного Суду вже пройшли співбесіди у ВККСУ 87% кандидатів до Верховного Суду вже пройшли співбесіди у ВККСУ

Станом на 23 травня 2017 року 333 кандидати (87%) до Верховного Суду вже пройшли співбесіди у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України. Серед них: 244 судді, 33 науковці, 34 адвокати та 22 кандидати мають сукупний стаж.

Стосовно 209 кандидатів (62,8%) оголошено перерву – вони чекають результатів рейтингів, які буде сформовано після засідань Комісії у пленарному складі. До цих кандидатів у членів ВККСУ зауважень немає, також відсутній негативний висновок Громадської ради доброчесності.

25 кандидатів (7,5%) не підтвердили здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді. Серед них – 22 судді, 1 науковець та 2 адвокати.

Стосовно доброчесності ще 99 (29,7%) кандидатів Комісія буде ухвалювати рішення у повному складі під час пленарного засідання, яке розпочнеться після завершення всіх співбесід. Ці кандидати отримали негативні висновки від Громадської ради доброчесності щодо відповідності критеріям професійної етики та доброчесності. Під час співбесід кандидати надавали пояснення, зокрема документальні, стосовно інформації у висновку. Комісія дослідить досьє кожного кандидата, висновок ГРД, пояснення, запис співбесіди та після цього ухвалюватиме остаточне рішення. Для подолання висновку ГРД потрібно 11 голосів членів ВККСУ.

"Дехто з тих, хто слідкує за конкурсом, очікує сенсацій під час пленарних засідань, а дехто вважає, що може давати рекомендації Комісії, яке їй рішення ухвалювати. Ми навіть отримуємо листи з побажаннями. Хочу наголосити: подібний піар під час конкурсу до Верховного Суду не пройде. Це – тиск на роботу Комісії та порушення законодавства. Подібні звернення буде передано до уповноважених органів. Комісія ж працюватиме у звичному для себе, понаднормовому, режимі – без сенсацій для того, щоб створити новий працездатний Верховний Суд", – наголосив Голова Комісії Сергій Козьяков.

Усього Громадська рада доброчесності надала негативні висновки стосовно 122 кандидатів із 333 (36,6%); інформацію чи окрему думку члена ГРД – 113 кандидатів (34%). Стосовно 98 кандидатів не виявлено обставин, що можуть свідчити про невідповідність вказаним критеріям (29,4%).

Нагадаємо, що співбесіди проводять колегії ВККСУ відповідно до спеціалізації касаційних судів у складі Верховного Суду (цивільний, господарський, кримінальний та адміністративний). Останній день співбесід – 26 травня 2017 року.

За інформацією прес-служби Комісії

Прес-центр судової влади