Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

20.09.2021, 10:25

Богдан Моніч: "До оптимізації нас підштовхує й кадрова ситуація в судах. Зараз в Україні не вистачає понад 2 тисячі суддів". Богдан Моніч:

17 вересня 2021 року відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики у місті Херсоні. На порядку денному засідання - інформація робочої групи з підготовки законопроєкту про зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів та з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні.

В ході роботи засідання було заслухано та обговорено інформацію створених в Комітеті робочої групи з підготовки законопроєкту про зміну системи місцевих судів, яку очолює Павліш Павло Васильович, та робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової гілки влади, голова якої - Демченко Сергій Олексійович.

На початку зустрічі Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко звернувся з привітаннями та подякував членам Комітету та його голові Андрію Костіну за те, що Херсонську область було обрано для проведення виїзного засідання.

Голова Комітету Андрій Костін зазначив, що проведенням виїзного засідання у місті Херсоні Комітетом започатковано один із форматів його роботи. І дуже важливим є продовження запровадженої практики проведення виїзних засідань.

Голова робочої групи з питань оптимізації мережі місцевих судів, народний депутат України Павло Павліш презентував карту нових окружних судів та повідомив, що ця робота вже наразі перебуває на завершальному етапі узгодження.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, своєю чергою, подякував колегам за роботу, що проведена при розробці мапи нових окружних судів, та підкреслив, що одним із завдань оптимізації системи місцевих судів залишається забезпечення рівномірного навантаження у судах, що сприятиме дотриманню розумних строків розгляду справ.

«Ця реформа і ця ідея, вона вже давно обговорювалась в суддівській спільноті. Вона була насправді викликана тим, що не один З'їзд суддів ставив питання стосовно вирівняння навантаження між суддями. І по суті, під час роботи цієї робочої групи було встановлено, що існують у нас суди, в яких навантаження на одного суддю складає на рік не більше 150 справ, а є регіони, де судді розглядають, наприклад, до 3 тисяч справ на рік. При цьому судді отримують однакову суддівську винагороду і, безумовно, це не дуже коректно, мабуть. І мета цієї оптимізації насправді, насамперед, вирівняти навантаження на суддів, щоб судді працювали з приблизно однаковим навантаженням. Безумовно, це покращить доступ до правосуддя в частині розумності строків розгляду справ. Очевидно, що в суді, де суддя розглядає 150 справ, він розглядає їх набагато швидше, ніж суддя, який розглядає 3 тисячі справ», - сказав Богдан Моніч.

Очільник органу суддівського самоврядування також звернув увагу присутніх і на важливі моменти, пов'язані з недофінансуванням судової гілки влади й на умови роботи місцевих загальних судів, а також на ситуацію з суддівськими кадрами.

«До оптимізації нас підштовхує й кадрова ситуація в судах. Зараз в Україні не вистачає понад 2 тисячі суддів. І результатом оптимізації може стати більш ефективне використання того людського ресурсу, який ми маємо», - зауважив Голова Ради суддів України.

Щодо питання відстані, то Богдан Моніч акцентував увагу присутніх на тому, що ця проблема є дещо перебільшеною. На його думку, звісно, питання відстані має бути враховано, але це не найголовніше питання.
«Проблема відстані насправді й не настільки важлива, вона дещо перебільшена. Чому? Можу пояснити. Я сам є представником адміністративної юрисдикції й не більше двох років тому всі справи стосовно соціальних виплат, які розглядалися в місцевих загальних судах були передані на розгляд в окружні адміністративні суди. В ті суди, які знаходяться в обласному центрі кожного регіону. Насправді, судяться по цих справах найбільш вразливі верстви населення: пенсіонери, особи з інвалідністю, учасники бойових дій. Я б не сказав, що вони відчувають проблеми при звернені саме до окружних судів. Ці справи вчасно розглядаються і саме тому я говорю, що проблема відстані перебільшена», - сказав Богдан Моніч.

Він також подякував представникам Державної судової адміністрації України та Вищої ради правосуддя, які весь цей час працювали над впровадженням ЄСІТС та іншими сервісами, які істотно спрощують доступ до судочинства.

«Якщо раніше громадянину треба було йти до найближчого суду, то зараз все що необхідно - це мережа інтернет і ви навіть з власного дому можете брати участь в судовому засіданні. І з кожним днем попит на використання саме такого формату участі в судових засіданнях зростає, особливо серед адвокатів та в адміністративних справах», - зауважив очільник органу суддівського самоврядування.

Участь у роботі засідання також взяли голови загальних апеляційних судів, в.о. Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, представники Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Програми USAID «Нове правосуддя», Офісу Ради Європи в Україні, голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир, голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, керівник Херсонської обласної прокуратури Володимир Калюга, начальник ГУ НП в Херсонській області Олександр Прокудін.

Після звершення засідання комітету обговорення продовжилося в режимі робочих груп.

Трансляція засідання доступна для перегляду за посиланням.

Пресслужба РСУ