Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

05.02.2021, 13:25

Богдан Моніч, Голова РСУ: "Нових суддів зараз призначити фактично неможливо. Працює 5000 суддів, не вистачає - 1900" Богдан Моніч, Голова РСУ:

Голова Ради суддів України Богдан Моніч дав коментар програмі "Подробиці" телеканалу "Інтер" щодо ситуації, яка склалася з призначеннями суддів на посади. 

Він зазначив, що у нинішніх реаліях призначити суддів на посади фактично неможливо: "Нових суддів наразі призначити фактично неможливо. Працює 5000 суддів, не вистачає - 1900. У минулому році, 2020, була певна кількість призначена, але це були призначені ті судді, які ставали кандидатами у 2014-15 і 16 му роках, і цей резерв фактично вичерпано"- підсумував Голова РСУ.

Щодо перезапуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, то Богдан Моніч зазначив, що "процедури настільки складні, які прописані для того, щоб стати суддею. Треба майже рік спочатку складати іспити, потім навчатися в національній школі суддів. Тому якщо ми запустимо навіть ВККС це не значить, що завтра прийдуть судді".

На його думку, кадровий дефіцит це лише пів біди. Друга проблема - гроші. Точніше їхня нестача. Як наслідок - до нестачі суддів у судах додалася проблема звільнення працівників апарату через надзвичайно низькі зарплати.

Більше дивіться і читайте тут

Пресслужба Ради суддів України від імені Голови та членів Ради висловлює вдячність журналістам телеканалу "Інтер" за привернення уваги глядачів до болючої проблеми кадрового "голоду" суддів у судах, яка реально загрожує зупинкою правосуддя в судах першої інстанції.

Проте, звертаємо увагу на певні некоректні висловлювання, що прозвучали у підводці ведучого до сюжету і стосуються так званих пільг, якими начебто користуються судді. Наголошуємо – судді в Україні пільг не мають!

Вони не мають пільг на:

-безкоштовний проїзд у громадському транспорті;

-50% знижки на комунальні послуги;

-безкоштовні путівки в санаторії для себе й усіх членів сім’ї;

-безоплатну охорону квартири чи іншого майна, а щодо порушення правил дорожнього руху чи створення ДТП, то судді несуть відповідальність перед законом на рівних з усіма громадянами України.

На суддів покладена велика відповідальність за здійснення правосуддя із забезпечення законного і справедливого розгляду кожної справи. Рада суддів України ініціювала дослідження робочих процесів у судах з метою доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах. Вона дозволить визначити необхідну кількість суддів у тому чи іншому суді з урахуванням кількості справ, що надійшли до суду на розгляд.

Вже перші розрахунки, які оприлюднені на сайті Ради суддів України, засвідчують нерівномірність навантаження на суддів і невідповідність їх штатної чисельності з огляду на кількість справ, які вони розглядають.

Зараз ми говоримо, що у судах не вистачає майже дві тисячі суддів. Насправді їх потрібно набагато більше з тим, щоб суддя мав час на вивчення справи, заслуховування сторін, винесення законного рішення, а сам судовий процес був законним і справедливим навіть для тієї сторони, яка його "програла".

На цьому тлі єдиний привілей, який мають судді – це їхня висока, починаючи з 2016 року, суддівська винагорода.

Правда, до рівня грошового утримання суддів у Сполучених Штатах Америки, до їхнього авторитету, в найкращому сенсі цього слова, як і до фінансування судової влади загалом, українським судам ще належить пройти тривалий шлях демократичного зростання і зміцнення.

Поки ж в Україні все дзеркально навпаки: про судову реформу законодавці роками лише сперечаються, а громадяни стають у чергу за правосуддям.

Пресслужба РСУ