Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

20.07.2020, 07:32

Богдан Моніч: масове звільнення суддів може призвести до втрати державності Богдан Моніч: масове звільнення суддів може призвести до втрати державності

"В державі, як відомо, існує три гілки влади; законодавча, виконавча та судова. Якщо одна з гілок влади стає недієздатною, то можна говорити про втрату державою здатності виконувати частину своїх функцій. Масове звільнення суддів, зокрема, у відставку, в перспективі може призвести навіть до втрати державності", - розповів "Судово-юридичній газеті" очільник Ради суддів України Богдан Моніч.

Як зазначив Голова РСУ, на жаль, далеко не завжди як у інших гілок влади, так і у звичайних громадян є усвідомлення того, що звільнення судді у відставку - це не просто звільнення з роботи.

"Необхідно розуміти, що масове звільнення суддів несе в собі великі негативні наслідки для учасників судових процесів. Велика кількість суддів вже давно працюють з надмірним навантаженням. Навіть не зовсім складна справа може розглядатись, наприклад, рік. І ось, коли вже пройдено всі стадії процесу, допитані свідки і до винесення судом вироку залишається зовсім трішки, суддя звільняється у відставку. Що це означає на практиці? Що буде новий розподіл справи, новий склад суду і новий розгляд справи. Тобто, доведеться знову проходити всі стадії процесу, ще раз викликати свідків, які і так не дуже охоче ходять до суду. При цьому не можна забувати, що у суддів, на яких буде розподілено справи колеги, який звільнився, на розгляді є ще і свої справи, багато з яких також розглядаються вже тривалий час. Це означає, що очікувати швидкого розгляду тільки що розподіленої справи не доводиться", - додав Богдан Моніч.

Як сказав Голова РСУ, необхідно якнайшвидче заповнити вакансії суддів в судах, інакше про ефективне правосуддя буде складно говорити. 

Повний текст коментаря читайте тут.

Пресслужба РСУ