Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

15.07.2019, 15:51

Богдан Моніч провів першу міжнародну зустріч на посаді Голови Ради суддів України Богдан Моніч провів першу міжнародну зустріч на посаді Голови Ради суддів України

Голова Ради суддів України Богдан Моніч провів першу зустріч з міжнародним експертом Проекту ЄС "Право-Justice" Редою Мольєне у статусі голови вищого органу суддівського самоврядування.

Пані Мольєне привітала Богдана Моніча з обранням на посаду і висловила сподівання, що його багаторічний досвід роботи у Раді суддів України дозволить ефективно вирішувати цілий ряд першочергових завдань, які стоять перед судовою владою України.

Вона також зазначила, що в Проекті зараз працюють над підготовкою звіту питань місії оцінки процесу імплементації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки.

"Нам дуже важливо, щоб у звіті максимально об'єктивно і системно були визначені усі плюси і мінуси судової реформи з тим, щоб визначитися з подальшою підтримкою судовій владі України на шляху до забезпечення безперешкодного доступу громадян до правосуддя і утвердження демократичних цінностей", - сказала міжнародна експертка.

Відповідаючи на питання, які цікавили пані Мольєне, Голова Ради звернув увагу на те, що відповідно до нинішнього законодавства повноваження Ради суддів України дещо обмежені, тому, якщо говорити про перспективу, їх безумовно потрібно розширювати.

Відтак, Голова Ради суддів України Богдан Моніч та міжнародна експертка Проекту ЄС "Право-Justice" Реда Мольєне обговорили питання зміцнення суддівської незалежності та проведення процедур кваліфікаційного оцінювання суддів. Вони зійшлися на тому, що якщо у забезпеченні суддівської незалежності усунуто усі політичні складові прийняття рішень, то кваліфікаційні процедури виявилися затягнутими у часі, що негативно позначилося на формуванні суддівського корпусу і катастрофічному зростанню навантаження на суддю особливо у судах першої та апеляційної інстанцій.

У підсумку зустрічі пані Реда Мольєне запевнила, що Проект сприятиме обміну інформацією і досвідом між аналогічним з Радою суддів України структурами у європейських державах, а також запевнила, що підтримка Проекту буде забезпечуватися на рівні, який дозволить посилити незалежність судової влади та утвердити принципи верховенства права.

Прес-служба РСУ