Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

23.09.2021, 11:17

Богдан Моніч: «Рада суддів України підтримує бюджетний запит ДСА України задля покращення фінансової ситуації в судах» Богдан Моніч: «Рада суддів України підтримує бюджетний запит ДСА України задля покращення фінансової ситуації в судах»

22 вересня 2021 року відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. На ньому в режимі відеоконференції представники законодавчої та судової влади обговорювали Проєкт Закону про Державний бюджет України на 2022 рік (реєстр. № 6000). На початку засідання Голова Комітету Андрій Костін подякував учасникам заходу за плідну співпрацю, своєчасно надані матеріали та пропозиції.

В обговоренні порядку денного взяли участь представники Вищої ради правосуддя, Конституційного Суду України, Верховного Суду, Верховного Суду України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Раду суддів України під час засідання представляв її Голова Богдан Моніч.

Він зазначив, що Рада суддів не є розпорядником бюджетних коштів, а є представником всієї судової гілки влади. А враховуючи важку фінансову ситуацію, яка склалась за останні два роки в першій та апеляційній інстанціях, Рада суддів України виступає за виділення необхідних коштів і підтримує запит Державної судової адміністрації України.

Богдан Моніч також звернув увагу народних депутатів на питання «заморожування» суддівської винагороди, як це вже було минулого року під час повного карантину, пов’язаного з пандемією Covid-19, і судовими позовами щодо незаконності цієї процедури. Він наголосив, що при конкуренції відповідних норм, спеціальною є саме норма Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а не правові позиції Конституційного Суду України.

«Хотілось би звернути увагу і на питання прив’язування суддівської винагороди до мінімального прожиткового мінімуму. Насправді, більшість суддів задоволені своєю суддівською винагородою і про те, що її потрібно підвищувати, мова не ведеться. Але, якщо вже народні депутати прийдуть до думки, що прожитковий мінімум для суддів треба «заморозити», то тоді, хоча б, вносіть зміни не Законом про Державний бюджет, а вносіть зміни в Закон України «Про судоустрій і статус суддів», - зауважив очільник органу суддівського самоврядування.

Щодо фінансування проведення з’їзду суддів, то Голова Ради суддів України підкреслив, що, зазвичай коштів, які закладаються, вистачає на проведення тільки одного з’їзду на рік і наступний рік не є виключенням. Він зазначив, що, на жаль, навіть зважаючи на бажання зекономити кошти, з’їзд суддів неможливо проводити в онлайн форматі.

«Звісно, що ми самі хотіли б економити кошти, проводячи цей захід в режимі онлайн, але, на разі, без внесення змін в Конституцію України це неможливо», - сказав Богдан Моніч.

Дуже важливим є і питання фінансування проведення з’їзду суддів, з огляду на питання вдосконалення Закону України про Етичну раду. Свої пропозиції щодо цього Рада суддів України направляла до Верховної Ради України листом.

«То ж, якщо закон вдосконалити, таким чином, яким ми пропонуємо, то за один з’їзд ми досягнемо тієї мети, на яку всі сподіваються й очікують. Але в тому вигляді, як запропоновано зараз, в нас немає можливості для проведення декількох з’їздів для того, щоб спочатку звільнити когось з Вищої ради правосуддя, а потім оголосити конкурс і призначати нових членів ВРП», - підкреслив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Своєю чергою Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін попросив представників Державної судової адміністрації України підготувати для Комітету інформацію щодо витрат, які необхідні для проведення одного з’їзду суддів та потреб в їх проведенні на наступний рік, з тим, щоб підготувати відповідні правки.

За результатами обговорень більшістю голосів народні депутати погодились внести зміни до наявного Проєкту Закону про Державний бюджет України на 2022 рік, виключити деякі норми та направити висновок Комітету ВРУ з правової політики до Комітету ВРУ з бюджету.


Пресслужба РСУ