Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

15.11.2017, 08:00

Члени Ради суддів України минулих скликань взяли участь у засіданні Ради Члени Ради суддів України минулих скликань взяли участь у засіданні Ради

Питання про скликання ХV чергового з'зду суддів України буде вирішуватись під час наступного засідання Ради суддів України, яке ймовірно відбудеться 24 листопада 2017 року. Планується, що з'їзд буде тривати три дні, замість традиційних двох. Про це говорили під час засідання 14 листопада 2017 року.

На урочисте засідання з нагоди другої річниці роботи складу Ради скликання 2015-2017 року було запрошено і представників Ради минулих скликань, які поділились своїм досвідом роботи в Раді, висловили зауваження та побажання.

Так, суддя апеляційного суду Донецької області Людмила Соломаха зазначила, що процес прийняття рішень завжди не легкий і дуже відповідальний. "Я пам'ятаю, як нашим складом Ради суддів України ми мали вирішити питання пов'язані з АТО на території Донецької та Луганської області. Саме ми тоді закрили прогалину в законодавстві своїм рішенням. І це дало змогу суддям з непідконтрольних територій бути переведеними" - сказала вона. 

Суддя Ковпаківського районного суду міста Суми Владислав Костенко також підкреслив важливість роботи органу суддівського самоврядування. "Ваша робота, як і наша, припала на період змін. Вам довелось працювати вже за нових умов. Хотілось би відзначити ті позитивні результати, які вже є. Створення інституту судді-спікера та прес-центру дозволило судовій владі зрушити з місця питання комунікації. Я бажаю вам не зупинятися та продовжувати роботу в цьому напрямку" - сказав суддя. Андрій Леонтович, суддя Київського окружного адміністративного суду, який був і кандидатом на посаду Конституційного Суду України, побажав всім залишатись принциповими, справедливими, незалежними від тиску та побажав удачі в нелегкій справі на ниві суддівського самоврядування.

Учасники засідання зупинились і на проблемних питання, які потребують нагального вирішення, наприклад охорона судів та забезпечення незалежності суддів. Суддя господарського суду Львівської області Сенчук Микола підкреслив важливість вирішення питання охорони судів та підвищення кваліфікації судових розпорядників: "Захист залів судових засідань та приміщень судів - це питання має бути вирішено нагально. Це не тільки безпека суддів та працівників апарату суду, це перш за все доступ до правосуддя громадян України".

Головуючий на засіданні Олександр Сасевич надав слово і суддям нового складу Верховного Суду Володимиру Кравчуку та В'ячеславу Наставному, принагідно привітавши їх з тим, що Президент України підписав указ про їх призначення. Обговорили і питання організаційного забезпечення роботи з'їзду, зокрема виборчих процесів, оскільки наступний з'їзд має обрати і членів Вищої ради правосуддя і новий склад Ради, звучали також пропозиції щодо забезпечення представництва всіх регіонів України в Раді суддів, оскільки це спростить і внутрішню комунікацію і збільшить ефективність. 

Нагадаємо, з метою дослідження ставлення громадян України до судової влади, оцінки ними різних аспектів діяльності судів, соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Проектом Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні" та за підтримки Ради суддів України проведено соціологічні опитування та підготовлено за їхніми результатами Звіт "Ставлення громадян України до судової системи".

Звіт було оприлюднено під час продовження роботи XIV позачергового з'їзду суддів України після перерви, який відбувся у Києві 13 листопада 2017 року. 

Прес-центр РСУ