Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

18.05.2017, 13:13

Члени Ради суддів України прийшли на засідання у вишиванках Члени Ради суддів України прийшли на засідання у вишиванках

Сьогодні, 18 травня 2017 року, у День вишиванки, відбулося чергове засідання Ради суддів України, на яке члени Ради суддів України прийшли у вишиванках. У такий спосіб вони висловили свою підтримку єдності країни і пошани до українського національного вбрання - символу українців в усьому світі.

На засідання також був запрошений Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк.

Що стосується питань порядку денного, то самоврядники розглянули відкрите звернення зборів суддів Херсонського міського суду Херсонської області щодо заповнення вакантних штатних одиниць. Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України від 19 січня 2016 року "Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів", було ліквідовано Дніпровський, Комсомольський та Суворовський районні суди міста Херсона та утворено Херсонський міський суд, який розпочав свою діяльність з четвертого квітня 2016 року. Новоствореному міському суду було визначено штатну чисельність суддів у кількості 46 одиниць. Станом на квітень 2017 року фактична кількість суддів становить 19 осіб, з яких тільки 15 мають право здійснювати правосуддя, а реальне середньомісячне навантаження на суддю, якому визначено спеціалізацію з розгляду цивільних та адміністративних справ становить 262 справи та матеріалів; на суддю, який розглядає кримінальні та справи про адміністративні правопорушення припадає 213 справ та матеріалі, а слідчі судді змушені розглядати по 364 матеріали.

 Реально, така кількість справ, що перебувають на розгляді суддів, є неспівмірною з фізичними можливостями людини, з огляду на необхідність ретельного вивчення усіх матеріалів справи, проведення судового засідання та постановлення за результатами розгляду справи законного, обгрунтованого та вмотивованого судового рішення.

Заслухавши та обговоривши інформацію, яка була викладена доповідачем, заступником Голови Ради суддів України Богданом Монічем, Рада суддів вирішила звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя щодо пришвидшення процедури призначення суддів Херсонського міського суду Херсонської області.

Щодо створення  робочих груп з метою перевірки організаційної діяльності Южноукраїнського міського суду Миколаївської області та Львівського апеляційного адміністративного суду, то у першому випадку така робоча група була створена і до неї увійшли члени РСУ Людмила Волкова, Володимир Гуревський та Олександр Демешин, а у другому - рішення прийнято не було.

Одноголосно члени Ради суддів України затвердили Орієнтовний план роботи органу суддівського самоврядування на друге півріччя 2017 року та підтримали подання щодо відзначення своїх колег у відставці державними нагородами за значний внесок у розбудову правової держави, особистий вклад у забезпечення захисту прав і свобод громадян, багаторічну бездоганну роботу у судовій системі державі, високий професіоналізм  та з нагоди Дня Конституції України.

Прес-центр судової влади