Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

10.07.2018, 10:07

Члени робочої групи РСУ Дніпропетровської області говорять про свої завдання і судову реформу Члени робочої групи РСУ Дніпропетровської області говорять про свої завдання і судову реформу

За ініціативи уповноваженого Радою суддів України для роботи у Дніпропетровській області Дмитра Мовчана члени робочої групу Ради суддів України з питань розвитку суддівського самоврядування у Дніпропетровській області Ірина Шаповалова та Ганна Бондаренко взяли участь у записі двох програм на Громадському телебаченні міста Дніпра.

Темами для розмови стали - реформування судової гілки влади, кваліфікаційне оцінювання суддів та онлайн судочинство.

"Одне з завдань робочої групи у Дніпропетровській області є постійна співпраця зі ЗМІ та інформування громадськість про роботу судової гілки влади, зміни, які тут відбуваються та як вони позначаються на громадянах. Відкритість, прозорість та ініціатива у співпраці зі ЗМІ та громадськістю дозволяють підтримувати належний рівень довіри суспільства до судів та правосуддя", - прокоментував Дмитро Мовчан.

Основними темами, які викликали жваве обговорення у студії програми "Тема" за участі судді Павлоградського міськрайонного суду Ірини Шаповалової стали питання реорганізації судів, зокрема як цей процес проходить на Дніпропетровщині, та як позначається на доступі громадян до правосуддя. Окремо зупинились на проведенні кваліфікаційного оцінювання суддів, що триває в Україні. Які наслідки має проходження чи не проходження кваліфікаційного оцінювання для судді. Гостроти обговоренню додало питання про нестачу кадрів у судовій системі, а також про роботу Павлоградського міськрайонного суду. Саме до цього суду прикута величезна увага з боку громадськості та ЗМІ, оскільки тут розглядається велика кількість резонансних справ, пов’язаних з проведенням воєнних дій у Донецькій та Луганській областях та відстоюванням права внутрішньопереміщенних осіб. Усі подробиці цікавої зустрічі з Іриною Шаповаловою можна переглянути 27 липня 2018 року на Громадському телебаченні Дніпра.

Суддя-спікер Синельниківського міськрайонного суду Ганна Бондаренко зупинилась на актуальних питаннях запровадження онлайн судочинства. Вона розповіла, що таке електронний суд та з якою метою впроваджується цей проект, як ним користуватися, чим регламентована робота такої системи та на скільки її запровадження полегшить/ прискорить розгляд справ. Детально зупинились і на заходах, які вживаються для запровадження у роботу системи "Електронний суд". Програма з Ганною Бондаренко вийде в ефірі телебачення на початку серпня 2018 року.

Нагадаємо: суди Дніпропетровщини (перша та апеляційна інстанції) зайняли 3 місце у загальнонаціональному рейтингу Вищої ради правосуддя за кількістю комунікаційних заходів. Позитивний досвід та лідерські позиції Дніпропетровщини відзначили у Києві під час Другого загальнонаціонального форуму "Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці".

За інформацією прес-служби апеляційного суду Дніпропетровської області

Прес-служба РСУ