Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

29.03.2019, 15:18

Державна судова адміністрація України роз'яснила порядок формування фонду оплати праці на 2019 рік Державна судова адміністрація України роз'яснила порядок формування фонду оплати праці на 2019 рік

У зв'язку з численними запитами судів щодо порядку формування фонду оплати праці на 2019 рік, розміру заробітної плати працівників апарату судів, а також реагуючи на запит Ради суддів України, Державна судова адміністрація України роз'яснила ситуацію, що склалася з виплатою заробітної плати. 

У ДСА України зазначають, що у порівнянні з 2018 роком, у 2019 році видатки на виплату суддівської винагороди зросли майже на 2369,9 мільйонів гривень, або на 90 відсотків. Збільшення видатків на виплату суддівської винагороди обумовлюється збільшенням розміру: - прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1762 грн до 1921 грн (застосовується, як розрахункова величина для визначення посадових окладів суддів); - посадових окладів суддів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, до 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у місцевих судах та до 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у апеляційних судах (проти 20 і 30 відповідно в минулому році, пункт 24 розділу XII Закону України від 02.06.2016 № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів"); - посадових окладів суддів, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання, до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у місцевих судах та до 16,5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у апеляційних судах (проти 10 і 11 у минулому році, рішення Конституційного Суду України від 04.12.2018 № 11-р/2018 у справі № 1-7/2018 (4065/15) за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частин третьої, десятої статті 133 Закону України від 7 липня 2010 року № 2453-VI "Про судоустрій і статус суддів" у редакції Закону України від 12 лютого 2015 року № 192-VIII); - значним зростанням чисельності суддів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання. У зв’язку із зазначеним, планові видатки на виплату заробітної плати працівників апаратів судів, при сталій чисельності, зменшились у порівнянні з минулим роком на 1612,7 млн грн або на 30,2%. Середньомісячна заробітна плата у 2018 році працівників апаратів судів становила 18542 гривні, планові видатки на оплату праці передбачають середньомісячний розмір заробітної плати працівників апаратів судів у 2019 році на рівні 13100 гривень. 

Дефіцит планових призначень на оплату праці, необхідний для забезпечення середньомісячного розміру заробітної плати на рівні 2018 року, становить 1612,7 млн грн, а з нарахуваннями на оплату праці 1967,5 млн гривень. За таких обставин керівництвом ДСА України вживаються заходи, спрямовані на забезпечення в поточному році заробітної плати працівників апаратів судів на рівні не нижчому, ніж у минулому році, а починаючи з червня поточного року, ДСА України планує збільшення видатків на оплату праці з нарахуваннями за рахунок понадпланових надходжень судового збору до спеціального фонду з урахуванням його невикористаного залишку на початок року для забезпечення рівня заробітної плати працівників апаратів судів не нижче минулого року. 

Нині, кошторисні призначення на оплату праці у першому кварталі 2019 року забезпечують розмір заробітної плати працівників апаратів судів на рівні, що відповідає заробітній платі працівників апаратів судів у І кварталі 2018 року, який становив 13133 гривні. Проведений аналіз середньомісячної заробітної плати за два місяці поточного року свідчить, що рівень середньомісячної заробітної плати працівників апаратів судів суттєво відрізняється по окремих судах.

"Рада суддів України не раз висловлювалася стосовно того, що організація роботи судових установ залежить від справедливого і належного матеріального забезпечення тих, хто працює в судах. Саме тому в полі зору уваги РСУ і ті проблеми в оплаті праці, з якими стикаються секретарі судових засідань, спеціалісти канцелярій, архіву. Саме ці люди у першу чергу спілкуються з відвідувачами судів і враження від роботи усієї судової системи формується завдяки зусиллям цих працівників. Такий трудовий вклад, має оцінюватися адекватно. Проте, як свідчить постійне спілкування членів РСУ з трудовими колективами, питання оплати праці, особливо останнім часом, не в усіх судах вирішується належним чином. І, зі свого боку, Рада суддів України буде використовувати усі можливі засоби впливу з тим, щоб зняти існуючу напругу", - прокоментував ситуацію Голова Ради суддів України Олег Ткачук. 

У Державній судовій адміністрації України також зазначають, що питання виплати суддівської винагороди та оплати праці працівників апаратів судів на даний час є дуже актуальним і перебуває на постійному контролі керівництва ДСА України, яке переконане, що розмір заробітної плати працівників апаратів судів на рівні не нижче минулого року буде забезпечено за рахунок понадпланових надходжень судового збору до спеціального фонду з урахуванням його невикористаного залишку на початок року.


Прес-служба РСУ