Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

29.09.2021, 09:31

Діяльність суду під час пандемії обговорили представники судової влади України та міжнародні експерти Діяльність суду під час пандемії обговорили представники судової влади України та міжнародні експерти

29 вересня 2021 року у Києві в рамках другого етапу Нової фази Ініціативи «Модельні суди» Проєкту ЄС «Право-Justice» у співпраці із Програмою USAID «Нове правосуддя» відбулася конференція «Діяльність суду під час пандемії: кращі міжнародні та українські практики. Засвоєні уроки», яка проходила в режимі онлайн на платформі ZOOM.

Представники українських судів, органів судової влади, міжнародні та національні експерти ознайомилися із досвідом функціонування судових систем США, Польщі, Литви в умовах складних карантинних обмежень, а також обговорили рішення, впроваджені в українських судах задля стабільного функціонування системи правосуддя в Україні.

Вітаючи учасників заходу, Голова Ради суддів України Богдан Моніч підкреслив, що Рада суддів України однією з найперших відреагувала на можливі загрози та виклики, які несла для суспільства пандемія, й зуміла унормувати роботу судів та забезпечити безперервний доступ громадян до правосуддя.

«Вже в березні 2020 року Рада суддів прийняла рішення, яким надала рекомендації судам щодо запровадження особливого режиму роботи під час поширення коронавірусу COVID-19. Цим рішенням ми фактично дозволили органам судового самоврядування, а це збори суддів, встановлювати свої правила роботи суду. Саме ці рекомендації були своєчасними і дали певні орієнтири судам, як працювати в умовах карантину», - сказав Богдан Моніч.

Він також зазначив, що, на жаль, у використанні рекомендацій постали і проблемні питання, оскільки окремі суди почали обмежувати доступ до суду як громадян, так і представників засобів масової інформації. В той же час, серед представників адвокатської спільноти почастішали випадки подання клопотань щодо неможливості прибуття до суду внаслідок карантинних обмежень, а неявка учасників судових процесів, своєю чергою, призвела до затягування строків розгляду справ.

«Реагуючі на таку ситуацію, вже у жовтні 2020 року Рада суддів України своїм рішенням №63 з метою забезпечення прав учасників судових проваджень на розгляд їх справ справедливим та неупередженим судом в розумний строк звернула увагу судів та суддів України, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, а механізм онлайн трансляцій судових засідань, особливо у справах, які викликають широкий суспільний резонанс, має активніше використовуватись», - розповів очільник органу суддівського самоврядування.

Голова Ради суддів України також звернув увагу і на позитивні зміни в роботі судів в умовах карантину, а саме - на швидке та ефективне впровадження у судовій гілці влади цифрових технологій: відновлення трансляцій судових засідань на порталі «Судова влада України», впровадження системи захищеного відеоконференцзв’язку, яка дозволила брати участь у судових засіданнях за межами приміщення суду, розвиток підсистеми «Електронний суд». Все це дозволило уникнути скупчення громадян у приміщенні суду під час подачі позовів, а також ввести елементи цифрового судочинства, без яких вже зараз важко уявити сучасне правосуддя.

«Звісно, ми всі розуміємо, що епідемія короновірусу не зупиняється і на нас очікує нова хвиля, проте зараз ми вже до неї практично готові: в судах більшість суддів і працівників апарату вже вакциновано, створено та відпрацьовано механізми допуску громадян до суду та використання сучасних цифрових технологій. Я хочу подякувати всім організаторам, це дуже важливо, саме зараз, почути досвід інших країн. І за наслідками цього заходу, я впевнений, що ми зможемо напрацювати більш ефективні механізми з тим, щоб забезпечити і доступ до правосуддя, з одного боку, і мінімізувати загрози для здоров’я учасників судових процесів з іншого», - зауважив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

Пресслужба РСУ