Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

03.09.2019, 10:33

Дмитро Мовчан: "Висока повага до правосуддя залежить не тільки від суддів, але й від правової свідомості громадян". Дмитро Мовчан:

За словами члена Ради суддів України, уповноваженого органу суддівського самоврядування по Дніпропетровській обл. Дмитра МОВЧАНА, питання комунікації між судами, журналістами, громадянським суспільством є важливим, бо сьогодні судова гілка влади не має власних ресурсів для висвітлення своєї діяльності у медіапросторі. Наприклад, якщо візьмемо Міністерство внутрішніх справ, там є багато речників, радників. У нас є один прес-секретар, і є судді-спікери, які намагаються щось доносити громадськості. З медіаресурсу у нас фактично тільки портал court.gov.ua.

Багато журналістів регулярно відвідують цей портал. І я особисто дуже високо оцінюю наявність у країні електронного реєстру судових рішень, який є часткою цього ресурсу. Завдяки йому і журналісти, й пересічні громадяни можуть отримувати інформацію стосовно резонансних економічних або кримінальних справ.

Зараз суддя, мабуть, найпублічніша посада в Україні. Будь-який конфлікт, якийсь спір — люди йдуть до суду. Це цивілізований спосіб вирішення конфлікту. Знову ж таки, є якась незрозуміла ситуація — люди йдуть до суду. Ми збираємо людей у залах, заслуховуємо. Ні від кого не ховаємося.

Не хочу нікого ображати, але я знаю посадових осіб виконавчої гілки влади, до яких на прийом по спірних питаннях неможливо потрапити. В судах усі ці механізми відпрацьовані. Якщо люди бачать, що їх проблемами опікуються, публічно заслуховують, їм приділяють увагу, це, звісно, додає авторитету.

Висока повага до правосуддя залежить не тільки від суддів, але й від правової свідомості громадян. Люди повинні знати, що вони можуть звернутись до суду, що суд у будь-якому разі їх порушені права захищатиме.

Детальніше читайте інтерв'ю Дмитра Мовчана у всеукраїнському тижневику "2000"

Пресслужба РСУ