Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

15.09.2020, 12:19

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь у відкритті Навчального центру Служби судової охорони Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь у відкритті Навчального центру Служби судової охорони

15 вересня у Вінниці відбулося відкриття Навчального центру Служби судової охорони. В урочистій церемонії відкриття взяли участь Голова Служби судової охорони генерал-майор Валерій Бондар, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голова Сьомого апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України у Вінницькій області Василь Білик та інші почесні гості.

Відкриваючи урочистості, Голова ССО Валерій Бондар сказав, що Навчальний центр є структурним підрозділом Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області й забезпечуватиме підготовку кваліфікованих кадрів для потреб Служби судової охорони, їх перепідготовку та підвищення кваліфікації.

"У серпні цього року Міністерство освіти і науки України видало ліцензію Територіальному управлінню Служби судової охорони у Вінницькій області на провадження освітньої діяльності за спеціальностями “Охоронець” та “Охоронник”. І саме у цьому центрі працівники ССО з усієї України не тільки отримуватимуть необхідні знання та навички, а й підвищуватимуть свою кваліфікацію", - зазначив Валерій Бондар.

З вітальним словом до присутніх звернувся і Голова Ради суддів України Богдан Моніч. Він наголосив, що одним із важливих елементів, розпочатої у 2014 році судової реформи, було створення органу, на який би покладалися завдання із забезпечення громадського порядку в судових установах, припинення проявів неповаги до суду, а також охорони приміщень суду й безпосередньо усіх учасників судових процесів.

"Судова гілка влади досить довго йшла до того, щоб отримати нарешті власну службу, яка буде опікуватися, в першу чергу, безпекою суддів, а також забезпечувати безпечні умови для наших відвідувачів, які щодня приходять у сотні судів України. Як Голова Ради суддів, як суддя, який спілкується зі своїми колегами, я знаю про всі відгуки щодо вашої роботи і я можу сказати, що ті суди, які знаходяться під вашою прямою опікою, дають вам дуже схвальну оцінку, а судді й відвідувачі суду стали себе почувати значно безпечніше", - сказав Голова Ради суддів України.

Богдан Моніч також підкреслив те, що працівники ССО є першими, хто зустрічає людей на вході до суду. "Від того, як ви зустрічаєте людей, як ви з ними спілкуєтесь, як з ними себе поводите - буде багато в чому залежати авторитет однієї з трьох гілок влади в Україні, а саме судової гілки влади", - наголосив Богдан Моніч.

Щодо самого центру, то в основу його створення покладено досвід функціонування подібних навчальних закладів провідних країн світу, зокрема діяльність центру підготовки італійських карабінерів у місті Ліворно. Тому новостворений центр не буде типовим навчальним закладом із великим штатом викладачів та інструкторів, а стане освітньою установою сучасного типу. Тут викладатимуть і ділитимуться своїм досвідом найкращі та найпідготовленіші співробітники Служби судової охорони, а штат адміністрації центру не перевищуватиме 10 осіб.

Такий підхід дозволить не тільки значно зекономити державні кошти на підготовку персоналу Служби судової охорони, підвищити рівень їх професійної підготовки, а і якість виконання ними завдань з охорони та забезпечення безпеки установ судової влади.

Надати свою методичну та матеріально-технічну допомогу в розбудові інфраструктури новоствореного центру зголосилися й міжнародні партнери Служби судової охорони – Служба Маршалів США та Служба шерифів Канади.

Пресслужба РСУ
Фото: Пресслужба ССО