Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

12.03.2019, 11:03

​Голова РСУ Олег Ткачук та член Ради Богдан Моніч взяли участь у дискусії "Інклюзивне судочинство: точки доступу" ​Голова РСУ Олег Ткачук та член Ради Богдан Моніч взяли участь у дискусії

Голова Ради суддів України Олег Ткачук взяв участь у панельній дискусії "Інклюзивне судочинство: точки доступу", що відбулася за сприяння Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів Міністерства юстиції України. Разом з ним судову владу під час дискусії представляли: член Ради суддів України Богдан Моніч та начальник територіального управління ДСА України у місті Києві Олександр Сімановський.

Також питання інклюзивного суду майбутнього обговорювали представники громадських організацій, які опікуються проблемами осіб з інвалідністю та Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич.

Представляючи позицію судової влади, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що безбар'єрний доступ для осіб з інвалідністю має забезпечуватися в усіх державних установах та організаціях. Щодо судової влади, то на його думку, тут вже зроблено багато, особливо у приміщеннях, які новозбудовані або капітально відремонтовані.

"Представники судової гілки влади, звісно, розуміють, що більшість будівель судів залишаються практично недоступними для людей з інвалідністю. Але чи це питання тільки судів? Ми, в Раді суддів України, вже зараз працюємо над розробкою нових стандартів організації роботи суду. Проте, справа ж не в написанні стандартів, а в їх реалізації. Питанням інклюзивності досі ніхто і ніколи комплексно не опікувався. Ми ж дуже сподіваємось, що завдяки активній позиції громадянського суспільства та змінам, що запроваджуються державою, ми зможемо разом зробити наші суди і наше суспільство більш доступними для людей з інвалідністю" – підкреслив Олег Ткачук.

Більш детально про кроки, що зроблені Радою суддів України із забезпечення доступності суду та судових процедур для осіб з інвалідністю, розповів член Ради, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду Богдан Моніч. "Починаючи з 2014 року Рада суддів України здійснила у цьому напрямку дуже велику роботу. Ми підтримали і встановлення платіжних терміналів в судах, і створення тренінгової програми для працівників апарату з питань спілкування з особами з інвалідністю, і відстежуємо спільно з ТУ ДСА України виконання робіт щодо архітектурно-фізичної доступності судів. Загалом, судова гілка влади опікується питаннями доступності судів, напевно, найбільше від усіх інших органів і структур державної влади",- інформував товариство Богдан Моніч.

У свою чергу, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич зазначив, що з першого квітня почнуть діяти нові будівельні норми, згідно з якими, всі будинки і споруди в Україні, а також необхідна інфраструктура повинні будуть обов’язково проектуватися з елементами доступності. У них детально наведені всі необхідні технічні характеристики та конкретні приклади встановлення пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату; тактильних та візуальних елементів доступності: тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору; дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни. 

Загалом, це понад 100 якісних змін громадського простору, які, в першу чергу, стосуються осіб з інвалідністю: що мають порушення опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, та інших маломобільних груп населення: люди похилого віку, батьки з маленькими дітьми, вагітні жінки.

"Суспільство лише останніми роками усвідомлює необхідність створення доступних для людей з інвалідністю умов, щоб забезпечити їм можливість бути безпосередньо учасниками судового процесу та мати можливість самостійно захищати свої права та інтереси", - наголосив Валерій Сушкевич. З його слів, за даними громадськості, в Україні тільки 5% судів є доступними для осіб з інвалідністю, всього ж у державі нараховується 2.6 мільйони людей з інвалідністю.

Прес-служба РСУ