Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

15.04.2019, 08:55

​Голова РСУ: "Стандарти організації роботи суду мають забезпечити належні умови для здійснення судочинства" ​Голова РСУ:

12 квітня 2019 року у Києві відбулось відкрите засідання Комітету Ради суддів України з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, присвячене обговоренню Стандартів організації роботу суду, зокрема вимог до будівель та приміщень суду.

Як зазначив, відкриваючи засідання, голова Комітету РСУ з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Володимир Кравчук, саме Рада суддів України є не тільки замовником запровадження єдиних стандартів організації роботи судів, а їх розробником та органом, який зобов'язаний контролювати їх запровадження та дотримання. "Питання запровадження єдиних стандартів організації роботи судів на порядку денному роботи нинішнього складу Ради суддів перебуває з часу її обрання. І, окрім зібраної інформації про матеріально-технічний стан судів, ми зрозуміли, що організація роботи судів залежить від особистих якостей керівників: голови суду, керівника апарату, ініціативності суддів та працівників суду. Є суди, які запроваджують передові практики та постійно вдосконалюються у цьому напрямку, а є суди, які до будь-яких новацій та змін ставляться з пересторогою, якщо не з супротивом. Як наслідок, організація роботи у судах істотно відрізняється і щоб вирівняти її – нам потрібно добре попрацювати", - сказав Володимир Кравчук.

У цьому питанні колегу підтримав і Голова Ради суддів України Олег Ткачук. "На сьогоднішнє засідання члени Комітету підготували концепцію Стандартів організації роботи суду і ми готові її обговорювати. Це, свого роду, наша дорожня карта, яку ми маємо представити кожному судді і кожному працівнику апарату, бо вже після її ухвалення на засіданні Ради ми будемо слідкувати за її дотриманням і виконанням Державною судовою адміністрацією, її територіальними органами та апаратами судів" – наголосив Олег Ткачук.

Член Комітету, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду Богдан Моніч зазначив, що метою Стандартів є уніфікація вимог до організації роботи судів в Україні та організаційне забезпечення діяльності судів відповідно до цих Стандартів. Разом з тим, він висловив сподівання, що запровадження стандартів відбуватиметься з урахуванням потреб кожного суду: " Ми повинні бачити перспективу, у нас має бути інтерактивна мапа судів, бо смішно вимагати у голови чи керівника апарату невеликого районного суду облаштування ігрової кімнати для дітей, якщо у суді не має необхідної кількості залів для здійснення правосуддя".

Відтак, члени Комітету Ради суддів України з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування та судді, які залучені до роботи над Стандартами, зійшлися на думці, що до обговорення концепції стандартів будуть залучені усі члени РСУ, представники Державної судової адміністрації України, суддівські асоціації, робочі групи з питань розвитку суддівського самоврядування, міжнародні та національні експерти у галузі судового адміністрування.

Самі ж стандарти будуть використовуватися для: забезпечення організаційної єдності функціонування судової системи; підвищення якості судочинства; забезпечення належних умов праці для працівників суду та перебування відвідувачів; модернізації судів та алгоритмів роботи; об’єктивної оцінки стану забезпечення діяльності кожного суду та судової системи загалом; планування роботи судів; управління ресурсами судової влади; контролю за організаційним забезпечення суду; усунення причин та умов, що негативно впливають на авторитет судової влади.

Допоки ж, у підсумку обговорення учасники засідання вирішили, що: нові базові вимоги до будівлі суду визначені Державними будівельними нормами відповідають сучасним вимогам та потребам забезпечення належних умов для здійснення судочинства; зона для відвідувачів повинна бути зручною для очікування та інформативною, перелік мінімально необхідної інформації для відвідувачів буде визначатися з урахуванням пропозицій суддів; приміщення суду доцільно оформляти в єдиному стилі. Для цього доручили ДСА України до 15 травня 2019 року розробити пропозиції щодо дизайну приміщень судів, інформаційних стендів, вказівників, таблиць; звернутися до робочих груп з розвитку суддівського самоврядування Ради суддів України з пропозицію надати інформацію про будівлі та приміщення судів в областях, які перебувають у незадовільному стані; долучити до співпраці в розробці Стандартів організації роботи суду проект Європейського Союзу "Право Justice".

У засіданні комітету також взяли участь члени Ради Дмитро Мовчан,  Валерія Чорна, Олег Головенко, Олена Журавська, менеджер проекту Європейського Союзу "Право Justice" Інна Ліньова, начальник управління Державної судової адміністрації України Ірина Галівець, експерти Асоціації розвитку суддівського самоврядування України з судового адміністрування Софія Данилів, Володимир Сметанюк та Андрій Малєєв.

Прес-служба РСУ