Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

16.07.2018, 05:37

Г​олова Ради суддів України та члени Ради зустрілися з міжнародними експертами Проекту ЄС "ПРАВО – Justice" Г​олова Ради суддів України та члени Ради зустрілися з міжнародними експертами Проекту ЄС

Голова Ради суддів України Олег Ткачук, заступник Голови Вадим Бутенко та голови Комітетів РСУ Андрій Жук і Володимир Кравчук провели робочу зустріч з керівництвом Проекту ЄС "Підтримка реформ з верховенства права в Україні (ПРАВО)" Довидасом Віткаускасом та шорт-експертом Редою Мольєне, які представили членам Ради новопризначеного експерта Проекту Анну Адамску.

Пані Адамска до 2013 року займала посаду судді у кримінальних справах у Польщі. З лютого місяця того ж року почала працювати кримінальним суддею місії Eulex у Косово, а починаючи з квітня 2015 року – у Верховному Суді республіки. З огляду на це, як зазначила сама пані Адамска, вона має не лише великий суддівський досвід, а й досвід реформування судової системи, як у Польщі, так і в Республіці Косово. "Мені буде цікаво працювати з Вами, бо ті зміни, які відбуваються у судовій системі України, свідчать про велике бажання вибудувати чітку, дієздатну, доступну і зрозумілу для громадян систему правосуддя" – зазначила пані Адамска.

Відтак, Голова Ради суддів України детально інформував міжнародних експертів про головні завдання, що стоять перед органом суддівського самоврядування та розповів про те, що вже зроблено за чотири місяці роботи новообраної Ради. "Ми визначилися з тими питаннями, що потребують першочергового врегулювання і вже розпочали планомірну роботу. Зазначу, що всі вони були сформовані на підставі узагальнень звернень суддів, які знають про проблеми і потреби правосуддя з середини", - сказав Олег Ткачук. 

Серед новацій він назвав стратегічне планування діяльності Ради суддів України, налагодження тісної взаємодії із органами суддівського самоврядування у судах першої та апеляційної інстанції і з цією метою створення в усіх областях держави постійно діючих робочих груп з питань розвитку суддівського самоврядування, які працюють над узагальненням інформації, котру отримують з судів і від суддів. Діяльність робочих груп покликана сприяти забезпеченню належного рівня суддівської незалежності, налагодженню комунікації з громадськими організаціями та засобами масової інформації. Загалом, до цієї роботи залучено майже 300 суддів, суддів у відставці, працівників апарату судів. За чотири місяці роботи Рада суддів навела тісну співпрацю з Верховним Судом, який сформований на основі відкритого конкурсу, провела засідання у Києві, на Донбасі, у Львові, відвідала кілька десятків судів першої та апеляційної інстанції в шести регіонах України, провела зустрічі із ветеранами судової системи, представниками громадських, у тому числі міжнародних організацій, прийняла рішення про впорядкування роботи помічників суддів, про розробку проекту літньої мантії для суддів, знову ж таки впорядкувала роботу слідчих суддів. На думку Олега Ткачука, така діяльність Ради суддів має надзвичайно важливе значення у контексті запровадження єдиних стандартів організації роботи судів. "Єдині стандарти в організації роботи судів – це те, до чого ми маємо прагнути і тут мова вже не стільки про суддів, скільки про працівників апарату та інші структури, дотичні до судової влади. Кінцева мета запровадження цих стандартів – надання якісних судових послуг громадянам", - сказав Олег Ткачук.

Окрім цього, у Раді вже розпочалася робота з оновлення Кодексу суддівської етики і правил поведінки працівників апарату судів, прийнято рішення про затвердження складу редакційної ради науково-практичного журналу Ради суддів України "Суддівське самоврядування" з подальшим відновленням його видання. "Зрозуміло, що виконання усіх цих завдань потребує ресурсів, тому допомога Проекту у кожному компоненті, Радою суддів України дуже цінується. Ми сподіваємося, що наша співпраця і надалі матиме позитивні результати", - підсумував Олег Ткачук. У відповідь експерти Проекту ЄС "Підтримка реформ з верховенства права в Україні (ПРАВО)" запевнили, що вони долучаться до реалізації практично кожного напрямку особливо у частині надання експертної і методичної допомоги.

"Можливо, наша співпраця дасть результат через 50 років, але зараз нам вкрай необхідно визначити точку відліку для цього періоду", - сказав Голова Ради суддів України. 

Прес-служба РСУ