Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

06.07.2021, 09:28

Голова Ради суддів України взяв участь у відкритті інтегрованої рецепції Вишгородського суду Голова Ради суддів України взяв участь у відкритті інтегрованої рецепції Вишгородського суду

6 липня 2021 року розпочала роботу інтегрована рецепція Вишгородського районного суду Київської області.

Проєкт рецепції було реалізовано в межах Ініціативи «Модельні суди» Проєкту ЄС «Право-Justice» й урочисто презентовано громадськості напередодні.

Участь у заході взяли: Ремі Дюфло - виконуючий обов’язки Голови Представництва ЄС в Україні, Анна Адамська-Галлант - головна міжнародна експертка з питань судової реформи, Богдан Моніч - Голова Ради суддів України, Олексій Сальніков - тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної судової адміністрації України, Світлана Шевченко – начальник ТУ ДСА України в Київській області, Петро Бойко - Голова Ради адвокатів Київської області, а приймала гостей – Ірина Котлярова - голова суду та колектив.

Як зазначив у вітальному слові Голова Ради суддів України Богдан Моніч, відкриття першої інтегрованої рецепції суду стало довгоочікуваною та знаковою подією, бо є важливою складовою управління судом, а загальне позитивне враження від судового приміщення є ознакою ефективності та належної організованості системи.

«Інтегрована рецепція суду – це система навігації у суді. Це вікно для надання та отримання інформації громадянами, які звертаються до суду. Її наявність сприяє позитивній оцінці судової влади в цілому, що, у свою чергу, є складовим елементом верховенства права, спонукає поважати судову систему та дотримуватися правопорядку», - сказав Богдан Моніч.

Він подякував міжнародним партнерам - пану Ремі Дюфло, виконувачу обов’язків Голови Представництва ЄС в Україні та головній міжнародній експертці, керівниці Проєкту ЄС «Право-Justice» пані Анні Адамській-Галлант, а також представникам ТУ ДСА України, які виступили головними реалізаторами проєкту в частині виконання робіт.

Богдан Моніч також звернув увагу, що за рекомендацією Проєктної Ради, а також рішення РСУ, для реалізації Ініціативи обрано Вишгородський районний суд Київської області, Галицький районний суд міста Львова, Ковельський міськрайонний суд Волинської області, Краматорський міський суд Донецької області, Корольовський районний суд міста Житомира, Лозівський міськрайонний суд Харківської області. У цих судах заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

Загалом, процес переобладнання приміщення Вишгородського районного суду Київської області відповідно до цілого комплексу модельних рішень, рекомендованих європейськими та національними експертами тривав два роки і коштував 1 мільйон 860 тисяч гривень. У результаті оновлений суд отримав більш «людське обличчя»: оформлений привітний інтер’єр, ефективні комунікатори на інтегрованій рецепції суду, доступна стійка для заряду електронних пристроїв, вказівники на дверях та електронні табло, працює зона очікування для дітей, а також студенти-волонтери, які допомагають у роботі з вразливими особами.

Пресслужба РСУ