Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

08.02.2019, 11:09

Голова Ради суддів України зустрівся з суддями Лубенського та Хорольського судів Полтавської області Голова Ради суддів України зустрівся з суддями Лубенського та Хорольського судів Полтавської області

Голова Ради суддів України Олег Ткачук, у рамках ознайомлення з організацією роботи в судах першої інстанції, відвідав Лубенський міськрайонний та Хорольський районний суди Полтавської області.

"Відразу скажу, що про свій намір відвідати суди нікого завчасно не попереджав. Поясню чому. Зараз, у багатьох судах першої інстанції відчувається нестача суддівських кадрів. Судді ледве встигають вибігти з одного засідання, щоб встигнути в інше. І відволікати колег тим, що має приїхати якийсь гість, не хочеться. Разом із тим, на керівництві територіальних управлінь ДСА, керівництві суду лежить значна відповідальність по забезпеченню умов роботи суддів, а також щодо сприяння кожному, хто звертається до суду за захистом своїх прав, у реалізації процесуальних можливостей. Візити до судів дозволяють членам РСУ побачити з чим стикаються наші громадяни, коли приходять до суду. Що зроблено у суді для того, щоб людина не відчувала себе безпорадною і пригніченою, щоб мала достатню інформацію про те, де можна подати позовну заяву чи скаргу, де і коли відбуватиметься судове засідання. Також в суді мають бути забезпечені необхідні заходи щодо безпеки учасників судочинства", - сказав Олег Ткачук.

Він також зазначив, що тому найперше, на що звертається увага – це наявність охорони, можливості доступу до суду маломобільних категорій громадян, інформаційних стендів, місць для очікування розгляду справи, ознайомлення із матеріалами судових справ. Також в полі зору Ради суддів - підготовка до запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), можливості відеофіксацій судових засідань, тобто технічні можливості суду діяти в умовах електронного документообігу. Проте, чи не найголовніше – наявність у суді суддів, які мають повноваження здійснювати правосуддя.

Відтак, у Лубенському міськрайонному суді штатним розписом передбачено вісім посад суддів. На сьогоднішній день реально заповненими є три, двоє суддів відряджені для здійснення правосуддя з інших судів, одна з них, суддя Олеся Алтухова до війни працювала в одному з районних судів Донецька. На запитання Олега Ткачука, як їй працюється в Полтавській глибинці, віджартувалася, мовляв, дуже спокійно, а згодом серйозно додала: "Я не уявляю себе поза суддівською справою і скажу чесно – готова до роботи у будь-якому суді, нехай з найбільшим навантаженням заради того, щоб українці мали можливість захистити свої права і свободи. І для цього я все ж готова у будь-який час повернутися до суду у звільнений Донецьк".

Щодо навантаження, то як повідомила керівник апарату суду Людмила Кушнір, за 2018 рік кожен діючий суддя в середньому розглянув 1242 справи і матеріалів, що перебували у провадженні. Керівник апарату також зазначила, що ефективна робота суддів і суду дозволила до мінімуму звести залишок справ, що перейшли з 2018 року у 2019 і зосередитись над оцифровуванням справ, що є необхідною умовою для запровадження ЄСІТС.

Людмила Кушнір показала Голові Ради суддів України і зали судових засідань. Їх п'ять, у трьох, до системи відеоконференцзв'язку додалися і системи відеофіксації проваджень. У суді кажуть, що зараз зосередились над належними облаштуванням серверної кімнати, через що на першому поверсі суду можна спостерігати певний безлад із дротів та кабелів, який триватиме до кінця тижня. Хоча сумнівів у тому, що це так і буде, достатньо багато. Приміщення серверної не відповідає жодним санітарним, технічним, протипожежним чи будь-яким іншим критеріям, котрі б свідчили про те, що інформація, яка зібрана на сервері , знаходиться у надійних руках.

У свою чергу, Голова Ради Олег Ткачук подякував керівнику апарату за детальну інформацію щодо роботи суду і висловив свої зауваження, що стосувалися поведінки працівників, які чергують на посту охорони суду. "Не можна зустрічати людей, які прийшли до суду, словами "що ви тут забули", "чого прийшли", "що треба", адже з доброго життя до суду ніхто не ходить. Тому судовим розпорядникам, які за сумісництвом виконують обов'язки охоронців, варто завчити вимоги, які стоять перед працівниками апарату щодо спілкування з відвідувачами", - зауважив Олег Ткачук. На жаль, аудієнції у голови Лубенського міськрайонного суду Полтавської області Голова Ради суддів України не дочекався. Будучи повідомленим про приїзд представників РСУ, Сергій Гудков  на цей час спланував інші справи.

А от до роботи Хорольського районного суду у Голови Ради зауважень не було. Це класичний трискладовий суд, в якому працюють троє суддів, а загальний штат працівників становить 18 осіб. Його особливістю є те, що він розташований в одній будівлі з районною прокуратурою, тому Наталія Миркушіна, голова суду, про охорону говорить жартома, мовляв, у районі не знайдеться тих, хто захоче штурмом "брати" суд та прокуратуру. 

А якщо серйозно, то у суді встановлено камери зовнішнього спостереження, які виведено на відповідні монітори, а на вході чергують судові розпорядники. Судді зазначають, що це ті заходи, які суд реалізував власними силами і їх ефективність очевидна. Проте, судді чекають, коли до вирішення питань матеріального забезпечення судів долучиться і ТУ ДСА.

Щодо запровадження ЄСІТС, то керівник апарату Надія Лещенко каже, що готуючись до запуску системи, у суді встановили нову серверну і вже відсканували усі справи. "Зараз, справи, які надходять до суду, відразу переводяться у цифровий формат, тому ми і не відчуваємо того напруження, що є судах загалом", - зазначила Надія Лещенко.

Відтак, щодо проблемних питань, на вирішення яких звертали увагу голови Ради суддів України керівники апарату судів та судді, питання судової охорони було у числі перших і найпроблемніших, бо з огляду на темпи врегулювання, перспективи його вирішення видаються досить невизначеними.

Прес-служба РСУ