Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

11.09.2020, 12:42

​Голова РСУ Богдан Моніч: "Ми зацікавлені, щоб ініціатива "Модельні суди" поширювалась і на інші суди України" ​Голова РСУ Богдан Моніч:

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь у засіданні Проектної Ради Європейського Союзу, під час якого було підбито підсумки роботи ініціативи "Модельні суди" (в судовій системі України реалізує Проєкт ЄС "Право – Justice").

Міжнародний Головний Експерт з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право – Justice" Анна Адамська-Галлант, відкриваючи засідання, зазначила, що ініціатива "Модельні суди" має на меті створення моделі суду, яка відповідатиме сучасним вимогам здійснення правосуддя.

"Зараз ми працюємо над концепцією сучасного суду, який би відповідав, так би мовити, трьом основним стовпам організації роботи, а це: надання послуг, безпека суду та робота в залах судових засідань та кабінетах суду. Все це можна реалізувати тільки об'єднавши зусилля усіх органів судового врядування та самоврядування", - наголосила міжнародна експертка.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч подякував Проекту за представлені результати роботи і зазначив, що спільні зусилля органів суддівського врядування і Ради суддів України вже дали позитивні результати.

"На нашу адресу вже надійшов проміжний звіт щодо реалізації ініціативи "Модельні суди". Саме тому РСУ на одному з найближчих засідань прийме рішення щодо можливого подальшого запровадження цієї ініціативи. Окрім цього, сьогодні ми можемо також подумати яким чином продовжити її реалізацію на наступні 2021-2022 роки. І, безумовно, ми зацікавлені в тому, щоб ця ініціатива поширювалась і на інші суди України, окрім визначених модельних", - зазначив Богдан Моніч.

За його словами, зацікавленість у тісній співпраці з Проектом, попри великий досвід в організації роботи судів, має й іншу складову – матеріально-технічну, позаяк саме зараз судова гілка влади зіткнулася з величезною проблемою неналежного фінансування.

"За існуючого стану фінансування судова влада не має можливості самостійно реалізовувати інноваційні ідеї, тому ми з вдячністю приймаємо допомогу наших партнерів, зокрема Проекту ЄС "Право – Justice", яка надається вже впродовж багатьох років. Сподіваємось, що у підсумку ми таки отримаємо зручний суд, де усі компоненти роботи будуть спрямовані на те, щоб людина, звертаючись до суду, могла отримати належний рівень уваги до себе, належні послуги і в результаті вирішити проблему, з якою вона прийшла до суду", – наголосив Голова Ради суддів України.

Також, в обговоренні ініціативи "Модельні суди" взяли участь Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, Голова ДСА України Зеновій Холоднюк, Голова Служби судової охорони Валерій Бондар, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голови модельних судів та керівники апарату, начальники ТУ ДСА України та представники Консультативної місії Європейського Союзу, Представництва ЄС в Україні, міжнародні та національні експерти Проєкту ЄС "Право – Justice".

Пресслужба РСУ