Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

05.12.2019, 09:03

​Голова РСУ взяв участь у зустрічі представників проектів міжнародної допомоги у сфері правосуддя ​Голова РСУ взяв участь у зустрічі представників проектів міжнародної допомоги у сфері правосуддя

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь у зустрічі представників проектів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права. Зустріч відбулася за організаційного сприяння Програми USAID"Нове правосуддя" і мала на меті інформувати донорів та виконавців проектів про основні напрями і пріоритети у роботі Вищої ради правосуддя в контексті змін до законів України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя".

Власне, під час зустрічі йшлося про реалізацію чергового етапу судової реформи, у якій ВРП має значні повноваження, зокрема, у частині призначення членів нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Саме про роботу у цьому напрямку інформував донорів Голова ВРП Андрій Овсієнко та члени ради Олег Прудивус і Світлана Шелест. З його виступу учасники зустрічі дізналися, що ВРП розробила Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і вже надіслала його для ознайомлення до Ради суддів України та Національної школи суддів України з тим, щоб отримати можливі пропозиції, рекомендації, зауваження для остаточного затвердження документу.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч підтвердив, що в першій половині дня четвертого грудня, Рада отримала проект Положення і він вже розісланий всім членам РСУ. Свої зауваження члени Ради мають надіслати до шостого грудня з тим, щоб не затримувати прийняття ВРП остаточного рішення про перезавантаження ВККС. "Зауважте, ми не беремо великий проміжок часу для ознайомлення, бо документ вже практично готовий і на перший погляд є досить якісним, але можливо певні застереження до нього все ж будуть", - сказав Богдан Моніч.

Він також пояснив присутнім чим керувалася Рада суддів, коли 22 листопада, під час чергового засідання, не підтримала внесення до порядку денного питання про обрання трьох членів РСУ до складу Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

"Це рішення не було прийнято 22 листопада з огляду на те, що частина членів РСУ якраз висловила застереження в тому, що ВРП спочатку має затвердити положення про конкурс, можливо, прийняти рішення про оголошення конкурсу, оприлюднити відповідно таке рішення, і прописати, можливо, якісь правила формування цієї Конкурсної комісії. Тепер ми бачимо, що правила ці прописані і Рада суддів України буде діяти в межах норм чинного законодавства" – наголосив Голова Ради суддів України.

Також, під час зустрічі очільник суддівського самоврядування інформував міжнародних партнерів про головні напрямки діяльності Ради у 2020 році. Богдан Моніч зазначив, що Рада суддів займається розробкою багатьох внутрішніх документів, важливих для судової спільноти, і це саме та робота, до якої могли б долучитися донорські організації.

"Ми вже розпочали роботу над організацією з'їзду суддів України, де ми маємо обрати суддю Конституційного Суду України і Раду суддів України. У зв'язку з динамічними змінами до чинного законодавства ми зараз працюємо над розробкою як регламенту з'їзду, регламенту обрання суддів КС, положення про збори суддів, положення про спільні збори суддів. Разом з тим, законодавець визначив, що РСУ здійснює організаційне забезпечення роботи суддів і, що РСУ має здійснювати контроль за організацією роботи судів, тут мова йде вже про розробку стандартів роботи судів. Велике значення для нас має і запровадження ЄСІТС, позаяк, ця система в першу чергу потрібна судді, який щоденно з нею має справу, і ми зобов'язані забезпечити її впровадження з найменшими проблемами для усіх користувачів", - підкреслив Голова Ради.

Відтак, у підсумку зустрічі, Богдан Моніч, повертаючись до питання ознайомлення з Положенням про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України зазначив, що Рада суддів України обере своїх представників до складу Конкурсної комісії як тільки ВРП визначиться з усіма процедурами.

Пресслужба РСУ