Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

13.09.2018, 12:09

Комунікація – шлях до покращення довіри до судової гілки влади: історія становлення Комунікація – шлях до покращення довіри до судової гілки влади: історія становлення

Олег Ткачук, Голова Ради суддів України під час роботи Литовсько-українсько-грузинського юридичного форуму, що відбувався 5-8 вересня 2018 року в Литві, поділився з колегами інструментами забезпечення прозорості судової гілки влади України, зокрема досвідом запровадження онлайн трансляцій судових засідань. Рада суддів України є ініціатором організації он-лайн трансляцій судових засідань. Це можливо тими технічними засобами, які є в розпорядженні судів і стосується справ, які мають значний суспільний інтерес. Трансляції здійснюються через Веб-портал судової влади. 

"Така діяльність є яскравим прикладом відкритості суддів і судів перед суспільством і, на мою думку, варта наслідування колегами. Загалом, можна говорити, що судова гілка влади України вже напрацювала цілий ряд новацій у забезпеченні прозорості своєї діяльності, що будуть цікаві зарубіжним партнерам", - зауважив Олег Ткачук.

Тож ми вирішили розповісти, як саме починалась історія запровадження інструменту, що зараз активно використовується судами України та є важливим рушієм підвищення рівня забезпечення права на справедливий суд, зокрема права на публічні слухання, принципів гласності та відкритості судочинства.

В 2015 році суди почали розглядати справи пов’язані з подіями під час Революції Гідності. Першу таку справу почав розглядати Святошинський районний суд міста Києва.

Дуже важлива, суспільно значуща та резонансна справа вбивства людей на Майдані 18-20 лютого 2014 року. Справа, в якій вже фігурують 157 потерпілих та більше 500 свідків.На лаві підсудних — п'ятеро екс-службовців київського полку "Беркут". Їх звинувачують у масовому вбивстві протестувальників, а також у вчиненні терористичного акту. Справу колишніх правоохоронців веде колегія суддів з головуючим Сергієм Дячуком та за участі суду присяжних.

З того часу в маленькій залі судових засідань Святошинського районного суду міста Києва, відбувались постійні сутички між групами підтримки обвинувачених та потерпілих, а сама зала фізично не могла вмістити всіх бажаючих бути присутніми та спостерігати за перебігом  засідання. 

Все це унеможливлювало проведення судового процесу та процесуальних дій суду, що спрямовані на всебічне, повне та об’єктивне дослідження матеріалів справи, встановлення в ній істини і винесення на цій основі законного, обґрунтованого і справедливого вироку.

Тож, завдяки плідній співпраці Ради суддів України, громадських організацій, адвокатів, Державної судової адміністрації України та Прес-центру судової влади при Раді суддів України було врешті-решт знайдено рішення, яке влаштувало всі сторони. Цим рішенням стала організація он-лайн трансляції цього судового процесу, спочатку до сусідньої зали, інших судів, а згодом і до мережі інтернет.

Вперше в історії незалежної України всі сторони: судова гілка влади, громадськість, адвокати, прокурори вийшли на спільний брифінг із закликом до суспільства долучитися до он-лайн відстеження розгляду цієї справи.

З огляду на потребу відкритості та гласності процесу, його учасники підтримали можливість розширення доступу до суду завдяки трансляції засідання. Це перший досвід трансляції для загалу, який став рушійною силою у запровадженні цього інструменту і надалі.

Нагадаємо, що засідання  в Святошинському суді міста Києва, за якими можна спостерігати он-лайн, відбуваються щовівторка і щочетверга.

Радою суддів України спільно з Державною судовою адміністрацією України та громадською організацією "Вектор прав людини", розроблено механізм організації он-лайн трансляцій судових засідань технічними засобами суду справ, що мають значний суспільний інтерес і транслюються на Веб-порталі судової влади, а на самому порталі є окрема рубрика де громадськість може відслідковувати всі справи, що транслюються.

Співпраця між громадою та судовою гілкою влади знайшла відображення у меморандумі підписаному Радою суддів України і громадською організацією «Вектор прав людини» у листопаді 2016 року. Спільно з Прес-центром судової влади при Раді суддів України (зараз це прес-служба органів суддівського самоврядування) розроблено та впроваджено перший аудиторний інтерактивний тренінг для прес-секретарів судів "Комунікативні інструменти в роботі судів: діалог суду та громади". 

Такий тренінг вперше відбувся у липні 2016 року. Протягом 2016-2018 років проведено навчання для працівників 323 судів 20 областей України, що складає 48 % усіх судів України.

Відзначимо, що трансляції судових засідань почали активно використовуватись у підготовці майбутніх правників та юристів України. Таке використання спрямоване на ілюстрування теоритичного матеріалу та демонстрацію, наприклад приміщення залу судового засідання, розташування учасників судового процесу в ньому. 

Зазначимо, що станом на 10 вересня 2018 року у 20 областях України транслюється розгляд 144 судових справ у 59 судах, а Рада суддів України і надалі планує брати активну участь і бути співорганізатором в усіх заходах, що спрямовані і проводяться з метою налагодження співпраці судової влади з громадянським суспільством.

Про подальші кроки в розвитку судової комунікації читайте в наступних публікаціях на нашому сайті.

Прес-служба РСУ