Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

26.10.2020, 13:40

​Консультативна рада європейських суддів презентувала своє третє видання збірки документів ​Консультативна рада європейських суддів презентувала своє третє видання збірки документів

26 жовтня 2020 року у Києві відбулася презентація третього видання збірки документів Консультативної ради європейських суддів. Через пандемію коронавірусу і карантинні обмеження, що діють в Україні та країнах Європи, захід відбувся на платформі "Zoom" у режимі онлайн. 

Його було організовано проєктом Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні". Мета круглого столу - презентувати третє офіційне видання документів Консультативної Ради європейських суддів; обговорити основні положення документів Консультативної ради європейських суддів в світлі судової реформи в Україні та підвищити обізнаність представників юридичної спільноти України про стандарти Ради Європи у сфері судоустрою.

Високий рівень заходу визначався широким колом учасників, які безпосередньо чи опосередковано мають стосунок до проведення судової реформи в Україні. Міжнародних учасників засідання круглого столу представляли голова відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ліліт Данеґян-Босслер, Президент Консультативної ради європейських суддів Ніна Бететто, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

З українського боку у засіданні взяли участь Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Суддя Конституційного Суду України, член Консультативної ради європейських суддів Віктор Городовенко, Голова Комітету з питань правової політики Верховної Ради України Андрій Костін, Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, проректор Національної школи суддів України з науково-дослідної та науково-методичної роботи Наталія Шукліна, судді, представники Міністерства юстиції України, Офісу Генерального прокурора України, адвокати та інші представники правничих кіл.

Раду суддів України під час презентації представляли її Голова Богдан Моніч та членкиня Ради Тетяна Гребенюк.

Звертаючись до учасників засідання, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що у документах і висновках, які готуються Консультативною радою європейських суддів, можна знайти відповіді на усі питання, які стосуються судової реформи, а також дотримання та застосування європейських стандартів судочинства.

"На сьогоднішній день висновки КРЕС, незважаючи на те, що на початку формування вони були джерелом м'якого права, після того як у своїй практиці їх почав застосовувати Європейський суд з прав людини і багато багато суддів їх використовують у своїх судових рішеннях, вже фактично стають нормами жорсткого права, особливо у сфері тих гарантій незалежності судової гілки влади, яких вони стосуються", - наголосив Богдан Моніч.

Він також зазначив, що Рада суддів України у своїй діяльності активно користується висновками Консультативної ради європейських суддів для забезпечення гарантій незалежності суддів і судової гілки влади загалом та просування новітніх технологій у судових процесах.

Разом з тим Богдан Моніч констатував, що попри позитивний вплив висновків КРЕС на незалежність судової влади в Україні та стримування необгрунтованого тиску на неї з боку законодавчої та виконавчої гілок влади, питання довіри до правосуддя з боку громадян залишає бажати кращого.

"Якщо постійно підривається авторитет судової гілки влади, постійно йдуть звинувачення в некомпетентності та корупції, то це призводить до втрати довіри до усіх гілок влади. Ми можемо у цьому контексті згадати, що ще у 2015 році КРЕС, ухвалюючи свій висновок щодо взаємовідносин судової гілки влади з іншими гілками влади, констатувала, що законодавча, а у більшості випадків виконавча влада, посягаючи на інституційну незалежність судової гілки влади або ж незалежність певних суддів, підриває довіру і до своєї діяльності. Зрозуміло, що так довго тривати не може і спільними зусиллями таку ситуацію потрібно змінювати", - підсумував Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Завершуючи зустрічі, модератор заходу менеджерка проєкту Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” Ірина Кушнір інформувала, що електронний варіант третього видання збірника документів КРЕС буде розміщено на сайті Консультативної місії європейського союзу в Україні. Вона також висловила сподівання, що видання, над яким працювали кращі перекладачі, філологи та юристи, безумовно сприятиме підвищенню обізнаності представників юридичної спільноти про стандарти Ради Європи у сфері судоустрою.

Пресслужба РСУ