Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

08.07.2020, 12:07

Богдан Моніч: "Рада підтримує ініціативи, які несуть світоглядні зміни щодо покращення доступу до правосуддя" Богдан Моніч:

Голова Ради суддів України Богдан Моніч та голова Комітету Ради з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Володимир Кравчук взяли участь у засіданні круглого столу на тему: "Зручне ознакування як складова клієнтоорієнтованості суду".

Засідання було ініційоване Проектом Європейського Союзу "Право-Justice" в рамках ініціативи "Модельні суди", яка передбачає заходи із вдосконалення роботи судів, зокрема у сфері надання судових послуг, кадрової політики у судах, роботи із вразливими групами населення, безпеки суду, тощо.

Міжнародних партнерів під час засідання представляли: Анна Адамська-Галлант – головна міжнародна експертка Проекту ЄС "Право-Justice", Жівіліє Навіцкайте-Бабкін, міжнародна експертка з питань комунікації Проекту ЄС "Право-Justice" (Литва), Іріна Урумова міжнародна експертка Проекту з Вірменії та інші експерти, які працюють над вдосконаленням роботи судів у сфері клієнтоорієнтованості суду.

З українського боку участь взяли представники Державної судової адміністрації України, органів судової влади, працівники територіальних управлінь ДСА України та апаратів модельних судів де реалізовуються пілотні проекти з ознакування суду.

Вітаючи учасників засідання, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що Рада відповідально підтримує ті ініціативи, які несуть у собі світоглядні зміни щодо покращення доступу громадян до правосуддя. Як приклад такої роботи він назвав рішення РСУ від 5 червня 2020 року №37, яким Рада схвалила Рекомендації робочої групи із забезпечення доступності суду і судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення щодо застосування державних будівельних норм у судових установах в частині "Інклюзивність", а ДСА України було рекомендовано застосовувати зазначені Рекомендації під час проектування та будівництва нових, а також капітального ремонту та реконструкції існуючих приміщень судів.

Разом з тим, Богдан Моніч наголосив, що у сегменті ознакування суду всім органам судової влади потрібно зосередити зусилля над розробкою єдиних стандартів ознакування, які однаково б сприймалися громадянами як у новозбудованих приміщеннях, так і в судах, які розташовуються у пристосованих будівлях.

Довідково: в межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В модельних судах заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Суди учасники ініціативи "Модельні суди": Вишгородський районний суд Київської області, Галицький районний суд міста Львова, Ковельський міськрайонний суд Волинської області, Краматорський міський суд Донецької області, Корольовський районний суд міста Житомира, Лозівський міськрайонний суд Харківської області. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

Пресслужба РСУ