Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

19.07.2019, 09:49

​"Медіавідкритість судів України"- результати всеукраїнського опитування від ГО "Вектор прав людини" ​

18 липня у Києві громадська організація "Вектор прав людини" у межах проекту "Суд людською мовою" презентувала результати всеукраїнського опитування працівників і працівниць судів України за 2018 рік.

На майданчику правового клубу Pravokator керівники ГО "Вектор прав людини" зустрілися з прес-секретарями судів, суддями-спікерами, відповідальними за комунікацію представниками органів судової влади та громадськими активістами.

В презентації також взяли участь член Ради суддів України, суддя Київського окружного адміністративного суду Олег Головенко та виконувачка обов'язків завідувачки прес-служби Ради суддів України Валентина Пастухова. Слід зазначити, що саме орган суддівського самоврядування активно сприяв ГО "Вектор прав людини" у проведенні опитування, позаяк його результати матимуть практичне застосування у подальшій розбудові комунікації судової влади з суспільством.

Член Ради суддів України Олег Головенко, вітаючи присутніх на заході зазначив, що результати, які оприлюднені у матеріалах дослідження, дозволять визначити слабкі і сильні сторони комунікації судової влади з громадськістю. "Приклади позитивного досвіду комунікації судів ми обов'язково будемо рекомендувати до використання у роботі тим, хто тільки починає працювати, а щодо слабких сторін, то спільними зусиллями будемо шукати засоби для виправлення проблемних ситуацій", - зазначив Олег Головенко.

Власне, один з позитивних прикладів комунікації суду з громадою представив прес-секретар Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Сергій Соколов. Він зазначив, що налагодження активної комунікації дозволило зняти цілу низку гострих питань у діяльності суду і змінити на краще ставлення павлоградців як до судової установи, так і до суддів.

Щодо матеріалів дослідження, то їх презентували директорка ГО "Вектор прав людини" Валерія Рибак та член правління громадської організації Назарій Боярський.

Пані Валерія повідомила, що в основу дослідження медіавідкритості судів лягло всеукраїнське онлайн-опитування працівників і працівниць судів, що відбулося у період з другого лютого по 19 березня 2019 року включно. В опитуванні взяли участь 269 судів України з 674 чинних судів на підконтрольній території України, що становить 40%. Додатково аналізувались дані сайтів судів, YouTube-каналів судів, діяльність судів у соціальній мережі Facebook, перевірялись посилання, надані респондентами у відповідях.

Дослідження складається з шести розділів: "Присутність суду у соціальних мережах", "Офіційний сайт суду", "Організовані судом заходи та активності", "Трансляції судових процесів технічними засобами суду", "Організація роботи комунікаційної команди суду", "Підвищення рівня комунікації".

Відтак, дослідження відображає поточний стан комунікаційної роботи судів України, демонструє загальні тенденції, успішні практики та проблеми, вирішення яких допоможе судам якісніше налагодити комунікації із ЗМІ та громадою. А у рекомендаціях містяться чіткі посили на те, що потрібно зробити для забезпечення ефективної комунікації судів та громади.

З матеріалами дослідження можна ознайомитися тут

Прес-служба РСУ