Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

25.09.2019, 06:42

​Національні та європейські стандарти незалежності суддівської діяльності ​Національні та європейські стандарти незалежності суддівської діяльності

Член Ради суддів України Олексій Котеньов  взяв участь у засіданні круглого столу на тему “Гарантії незалежності суддівської діяльності в Україні. Європейські стандарти незалежності діяльності судді. Статус судді у правовій державі (європейський та національний досвід)”, який організувало Харківське регіональне відділення Національної школи суддів України у рамках програми підготовки суддів місцевих судів.

На початку виступу Олексій Котеньов нагадав присутнім тези висновку Консультативної Ради європейських суддів про те, що незалежність судів є прерогативою чи привілеєм, що надається не на користь власних інтересів суддів, а на користь забезпечення верховенства закону та в інтересах тих осіб, що покладають надію на правосуддя.

"Положення Конституції України стосовно незалежності суддів, яка є невід’ємним елементом статусу суддів та їх професійної діяльності, пов’язані з принципом поділу державної влади та обумовлені необхідністю забезпечувати основи конституційного ладу й права людини, гарантувати самостійність і незалежність судової влади, однак останніми роками посягання з боку органу законодавчої влади на конституційні гарантії незалежності суддів щодо їх належного матеріального забезпечення набувають систематичного характеру",- зазначив член Ради суддів України.

Олексій Котеньов, доповідаючи учасникам круглого столу про гарантії незалежності суддівської діяльності в Україні, розповів про прийняте Радою суддів України на позачерговому засіданні 16 вересня цього року рішення №69 , яким затверджено текст відкритого звернення Ради суддів України до народних депутатів України щодо проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" № 1008 від 29 серпня 2019 року.

"У зверненні ми відмітили як і позитивні, так і негативні, на наш погляд, новели профільного закону, що впливають на незалежність судової гілки влади. Зокрема, це і кількість суддів Верховного Суду, розмір суддівської винагороди, особливості розгляду дисциплінарних скарг, тощо. Маю надію, що народними обранцями буде враховано позицію органу суддівського самоврядування та за допомогою конструктивного діалогу спільними зусиллями ми досягнемо дійсно якісного закону, що відповідатиме і запиту громадянського суспільства, і не порушуватиме конституційних принципів незалежності суддів", - зауважив Олексій Котеньов.

Увагу присутніх також закцентовано і на інших проблемах, що впливають на незалежність судової гілки влади, зокрема, відсутність судової охорони.

Олексій Котеньов зазначив, що відсутність належної охорони приміщень судів підриває авторитет правосуддя та ставить під загрозу можливість безстороннього та незалежного функціонування судової системи, про що Рада суддів неодноразово зазначала у своїх рішеннях. 3 квітня 2019 року створена та зареєстрована як юридична особа Служби судової охорони. Сьогодні вже проводяться конкурси на зайняття вакантних посад центрального органу управління та територіальних управлінь ССО.

"За умови належного фінансування та оперативного вирішення питання кадрового наповнення маю надію, що до середини наступного року проблема безпеки суддів буде остаточно вирішена", - вказав член Ради суддів України.

Чи не найголовнішим аспектом дотримання незалежності суддів є питання тиску і втручання в їх діяльність – це і позапроцесуальні звернення народних обранців, і погрози фізичним насильством суддям, членам їх родини, пошкодження майна суддів, втручання правоохоронних органів у діяльність суддів, тощо.

Олексій Котеньов висловив сподівання, що перезавантаження законодавчої гілки влади, що відбулось у 2019 році, та поступове перезавантаження органів прокуратури усуне поширене останніми роками явище звернень до суду народних депутатів України, депутатів місцевих рад та посадових осіб правоохоронних органів з вимогами, проханнями або пропозиціями стосовно розгляду конкретних справ, про що судді повідомляють Вищу раду правосуддя у повідомленнях про втручання в їх діяльність.

«Всі ми чудово усвідомлюємо, що невід’ємною передумовою наявності довіри громадськості до судової системи є чіткий баланс між незалежністю та підзвітністю працівників судової системи. Маю надію, що та Україна, яку ми зараз будуємо, кожна гілка влади, кожен правоохоронний орган та кожен громадянин усвідомить необхідність дотримання вимог Конституції України щодо незалежності судової влади – і тоді ми дійсно отримаємо той суд, якого заслуговує правова європейська держава», - такими словами завершив свій виступ Олексій Котеньов.

У роботі круглого столу також взяли участь голова Люботинського міського суду Харківської області Ірина Дем’яненко, молодший польовий офіцер Управління Верховного комісара у справах біженців Організації Об'єднаних Націй Вартан Мурадян, радник посольства Норвегії в України Петтер Бацк, співробітники імміграційного департаменту уряду Норвегії Джеремі Франклін та Вібеке Кольдеруп.

Пресслужба РСУ