Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

19.04.2018, 12:29

Належне відправлення правосуддя - запорука громадської довіри до суду Належне відправлення правосуддя - запорука громадської довіри до суду

19-20 квітня у Києві відбувається конференція "Незалежне відправлення правосуддя - запорука громадської довіри до суду", яка має на меті з'ясувати ключові елементи, що формують сприйняття громадськістю судової влади та їх вплив на рівень довіри до суду, а також наголосити на важливості ефективного інформування суспільства про зміни і досягнення судової реформи в Україні.

До участі в конференції запрошені голови апеляційних судів, судді-спікери, керівники територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, громадськості та засобів масової інформації. Таке широке представництво зумовлене важливістю тем, що заплановані до обговорення й вагомістю питань, які пов'язані з довірою суспільства до суду та суддів.

Вітаючи учасників форуму, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк звернув увагу присутніх на ті кроки, які вже зроблено судовою владою на шляху до відкритості та прозорості перед суспільством, зауваживши, що ще чимало зусиль потрібно докласти керівникам органів та установ системи правосуддя, аби отримати підтримку від громадян, бо все, що робиться - робиться для тієї конкретної людини, яка звертається до суду.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, у своєму програмному виступі наголосила, що судова влада України вже подолала той етап, коли говорилося про відновлення довіри людей до судової влади: "...ми маємо говорити про yнашу діяльність, яка б сприяла зростанню цієї довіри". На її переконання для цього потрібно дотримуватися чотири складові успіху: рішення суддів повинні бути зрозумілими для людей, поведінка суддів - бездоганною, адміністративна складова судів та судових процесів - логістично зрозумілою і доступною, а це в першу чергу стосується надання судових послуг, та комунікація судів із суспільством."Про свої рішення ми повинні говорити першими" - наголосила Голова Верховного Суду.

Раду суддів України у перший день роботи форуму представляли: голова Комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями, суддя Фастівського міськрайонного суду Вадим Бутенко, членкині Ради суддів України: суддя апеляційного суду Кіровоградської області Людмила Дьомич та суддя господарського суду Харківської області Тетяна Суярко, голова  Комітет з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, суддя Верховного Суду Володимир Кравчук. 

Тетяна Суярко та Володимир Кравчук виступили перед учасниками конференції з доповідями, які безпосередньо стосувалися взаємодії судів із засобами масової інформації та громадськістю.

Слід зазначити, що організаторами дводенного форуму виступили: Агенство США з міжнародного розвитку USAID через Програму "Нове правосуддя", яку очолює Девід Вон, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України та Вища рада правосуддя.

20 квітня конференція продовжить свою роботу.

Прес-служба РСУ