Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

19.11.2020, 10:22

​НАЗК відмовилось надати інформацію про кількість перевірок декларацій суддів та інших суб'єктів декларування ​НАЗК відмовилось надати інформацію про кількість перевірок декларацій суддів та інших суб'єктів декларування

НАЗК відмовило Раді суддів України у наданні інформації щодо загальної кількості повних перевірок декларацій суддів та інших суб'єктів декларування.

З огляду на це, Голова Ради суддів України Богдан Моніч повторно звернувся до Голови НАЗК Олександра Новікова з листом , у якому просить надати інформацію щодо кількості рішень про ініціювання повної перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та прирівняних до них осіб, прийнятих НАЗК починаючи з 2019, у розрізі таких суб’єктів як:

- службові особи органів виконавчої влади;

- службові особи органів законодавчої влади;

- службові особи Офісу Президента України;

- службові особи органів місцевого самоврядування;

- судді та службові особи органів судової влади;

- службові особи правоохоронних органів.

У наданні аналогічної інформації на попередній запит НАЗК відмовило, посилаючись на відсутність в РСУ відповідних повноважень.

"Така позиція НАЗК відверто здивувала мене, оскільки інші органи державної влади задовольняють інформаційні запити Ради суддів України. Впевнений, що оприлюднення подібних відомостей має здійснюватися на постійній основі, оскільки це дає можливість переконатися у прозорій та неупередженій діяльності НАЗК", – прокоментував ситуацію пресслужбі Богдан Моніч.

Голова Ради суддів України сподівається, що запитувана інформація усе ж буде надана агентством, а якщо цього не відбудеться – закликає представників ЗМІ вивчити це питання і долучитися до ініціативи РСУ, яка полягає в тому, щоб ця інформація оприлюднювалась на постійній основі.

Він також нагадав, що під час робочої зустрічі, яка відбулася у 21 жовтня, головою НАЗК була озвучена інформація, що окремі судді звертаються із заявами до Національного агентства з питань запобігання корупції з питань врегулювання конфлікту інтересів в їх діяльності і НАЗК надає їм роз'яснення. Відповідні матеріали також надані не були. Водночас відповідно до частини 10 статті 133 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" саме Рада суддів України здійснює контроль за додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів.

"Рада суддів України має право знати з якими питаннями звертаються судді до НАЗК і наскільки роз'яснення агентства кореспондують з його повноваженнями та відповідають роз'ясненням Ради", – каже Богдан Моніч.

Пресслужба РСУ