Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

29.05.2019, 10:14

​"Незалежні суди та вільні ЗМІ: висвітлення кримінальних процесів" – форум правників та журналістів ​

"Незалежні суди та вільні ЗМІ: висвітлення кримінальних процесів" – форум правників та журналістів відбувся 28 травня 2019 року у Києві. Його організаторами виступили Вища рада правосуддя, Верховний Суд, Рада суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Державна судова адміністрація України, Національна школа суддів України, Інститут масової інформації та громадська організація "Детектор медіа" за сприяння Канадсько- українського Проекту підтримки судової реформи та Програми USAID "Нове правосуддя". Генеральним інформаційним партнером заходу стало професійне юридичне видання "Юридична газета".

Раду суддів України на заході представляли члени Ради – Оксана Савенко, Ігор Бахаєв, Тетяна Гребенюк та члени міжрегіональної робочої групи РСУ з питань суддівського самоврядування: Андрій Потапенко – суддя Ржищевського міського суду Київської області, суддя та Стелла Цибізова - суддя Полтавського районного суду, Полтавської області.

Форум відбувся вже втретє і був присвячений особливостям висвітлення кримінальних процесів, позаяк, саме кримінальні справи привертають до себе увагу суспільства і викликають у його середовищі найбільший резонанс.

Відкрили захід Жюлі Терьєн, заступник Уповноваженого з питань федеральних суддівських справ Канади, Наталія Петрова, заступник керівника Програми USAID "Нове правосуддя" та Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України. Модератори відкриття заходу – начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, керівник Прес-центру судової влади України Оксана Лисенко та головний редактор видання «Юридична газета» Єгор Желтухін.

Жюлі Терьєн зазначила, що медіа відіграють дуже важливу роль у формуванні довіри громадськості до судової системи та наголосила, що ЗМІ можуть впливати на те, як громадськість розуміє злочини, кримінальне право та сприймає результати судового розгляду. За її словами, у багатьох країнах, в тому числі й Канаді, медіа часто показують неповну картину або висвітлюють позиції сторін однобоко, що суперечить презумпції невинуватості та зумовлює несприйняття справедливого рішення суду. За її словами, часто медіа є джерелом створення стереотипів, поширення неправдивих даних, адже за відсутності достатнього часу для аналізу матеріалів справи виникають непорозуміння. Вона переконана, що задля уникнення подібних проблем, українському суспільству конче необхідна розумна взаємодія судів і ЗМІ.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко від імені журналістських організацій привітав відкриття заходу та зауважив, що форум – це гарний майданчик для кращого розуміння суддями специфіки журналістської роботи, а для співробітників медіа – особливостей судових реалій. Він також попросив суддів звернути окрему увагу на справи, що стосуються захисту свободи слова та права журналістів, зокрема щодо права на захист джерел інформації, а також на справи стосовно численних нападів на журналістів.

Загалом, виступи спікерів в процесі обговорення заявлених тем, зводилися до головного – судді повинні поважати права журналістів, які перебувають залі судових засідань, у тому числі право на отримання необхідної для своєї роботи інформації та право на анонімність джерел отримання інформації. Журналісти ж, не менше ніж судді, мають з розумінням ставитися до тих, хто вершить правосуддя і поважати суддівські базові цінності. Найголовніше – не порушувати принцип презумпції невинуватості, не звинувачувати підсудних до винесення рішення суду, а також бути об'єктивними і неупередженими при підготовці інформації. Тому, саме пошуку балансу між правом на свободу слова та дотриманням принципу презумпції невинуватості була присвячена більша частина дискусій форуму, адже врахування специфіки кримінального процесу та дотримання балансу між його висвітленням і забезпеченням прав його учасників, є запорукою формування правосвідомості суспільства. У підсумку, під час обговорення представники судів, прокуратури, журналісти дійшли згоди, що суспільно важливі судові процеси мають бути відкриті, за винятком випадків, визначених законом, а інформація про відкриті судові процеси має бути доступною для медіа.

Слід зазначити, що такої думки дотримувалися і переважна більшість спікерів серед яких були – заступник Уповноваженого з питань федеральних суддівських справ Канади Жюлі Терьєн, заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, заступник керівника Програми USAID "Нове правосуддя" Наталія Петрова, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва, суддя Верховного Суду України Єлизавета Ковтюк, юрист громадської організації "Платформа прав людини" Людмила Опришко, викладач Національної школи суддів України Анна Маляр, член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, суддя Вищого антикорупційного суду Катерина Широка, суддя-спікер Печерського районного суду міста Києва Марія Пилаєва, юрист ЮФ "Juscutum" Артем Афян, член Комісії журналістської етики Світлана Остапа, журналіст Ірина Салій, суддя-спікер Одеського апеляційного суду Олег Копіца, партнер юридичної компанії "Arzinger" Катерина Гупало, суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва, заступник голови ради адвокатів Одеської області Андрій Костін та інші судді, експерти, журналісти.

Підсумовуючи результати роботи форуму, членкиня Ради суддів України, суддя Городищенського районного суду Черкаської області зазначила, що право інформувати і бути поінформованим відоме як одне з фундаментальних прав особи за змістом Загальної Декларації Прав Людини. " Питання приведення відносин судів із ЗМІ у системний характер є досить актуальним. Тому, Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування, готова і буде підтримувати комунікаційні ініціативи, працювати у напрямку реалізації заходів комунікаційного комітету для підвищення рівня довіри громадян до суду, бо, на мою думку, незалежність судової влади знаходиться у руках наших громадян, а значить - суспільства і ми зобов'язані навчитися з ним говорити", - наголосила Оксана Савенко.

Прес-служба РСУ