Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

22.05.2018, 14:29

Олег Ткачук: "Перевірка Голосіївського суду міста Києва розкрила проблеми, які негайно потрібно усувати і не лише у цьому суді" Олег Ткачук:

На засіданні Ради суддів України, що відбулося 18 травня 2018 року у місті Сєвєродонецьку, Луганської області, було оприлюднено та обговорено результати перевірки діяльності Голосіївського районного суду міста Києва.

Ради суддів України з цього приводу ухвалила Рішення №20.

Перевірка діяльності суду здійснювалася робочою групою Ради суддів України, до якої увійшли Голова Ради – Олег Ткачук, голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів Олена Журавська, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов та голова Комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями Вадим Бутенко, відповідно до статті 127, статті 133 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" з метою виконання завдань по здійсненню контролю за організацією діяльності судів.

Завданням такого виду контролю у даному випадку було:

- проведення об’єктивної оцінки функціонування і фактичного стану організації роботи Голосіївського районного суду міста Києва, щодо здатності забезпечення належного рівня здійснення правосуддя, незалежності судів і суддів;

- визначення необхідності вжиття заходів задля поліпшення стану організаційного забезпечення діяльності суду;

- надання методичної допомоги колективу суддів у належній організації роботи суддівського самоврядування;

- виявлення причин можливої неналежної організації роботи суду, умов, що цьому сприяють та напрацювання заходів для їх попередження і усунення;

- перевірка організації роботи зі зверненнями фізичних та юридичних осіб;

- вивчення позитивного досвіду роботи суду з метою подальшого впровадження у інших судах;

- попередження і вирішення можливих конфліктних питань та кризових ситуацій у діяльності суду;

- перевірка виконання рішень з’їзду суддів України, Ради суддів України, органів суддівського врядування.

Контроль організації діяльності Голосіївського районного суду міста Києва, та виконання вищенаведених завдань перевірки були здійснені шляхом безпосереднього ознайомлення з роботою апарату суду, спілкування з суддями, відвідування судових засідань, вивчення порядку організації діловодства в суді, роботи персоналу з документами та щодо організації судових засідань. Крім того, робоча група Ради суддів України вивчила наявні в суді організаційно-розпорядчі документи суду та номенклатурні справи, положення, інструкції, плани роботи суду та структурних підрозділів, звіти, протоколи оперативних нарад, зборів суддів та їх рішення, матеріали по роботі зі зверненнями громадян.

Коментуючи результати перевірки, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що на превеликий жаль організація роботи Голосіївського районного суду міста Києва не відповідає вимогам, які здатні забезпечити належний рівень здійснення правосуддя, незалежність суддів у цьому суді.

Площа приміщень у яких працюють судді та працівники апарату Голосіївського районного суду міста Києва не дозволяють суддям якісно працювати, наявні приміщення не відповідають санітарно-технічним вимогам. Відсутня достатня кількість залів судових засідань, відсутні нарадчі кімнати, які безпосередньо примикають до залів судових засідань, недостатня кількість кабінетів для працівників апарату суду. Судовий розгляд цивільних справ, як правило, відбувається у кабінетах суддів. При цьому, секретарі судових засідань під час слухання справи знаходяться у сусідніх кабінетах і слідкують за процесом через навушник.

В ході перевірки встановлено, що останні збори суддів в Голосіївському районному суді міста Києва відбулися 16 травня 2017 року хоча повинні проводитися не рідше ніж раз на три місяці. З моменту проведення останніх зборів суддів цього суду до сьогодні було заплановано більше 10 раз провести збори суддів даного суду, але через відсутність кворуму жодного разу збори не відбувались (зазвичай без поважних причин на збори не з’являлося семеро суддів). Тобто майже рік не проводяться збори і не вирішуються нагальні питання щодо належної організація роботи даного суду. Не обрано голову суду, заступника голови суду.

Більше того, судді Кухарська Н.А. та Єсауленко М.В., які переведені до цього суду шляхом відрядження, розглядають тільки справи про адміністративні правопорушення, позаяк зборами суддів їм не визначено спеціалізацію розгляду справ.

Планування роботи суду, прийом громадян не здійснюється.

На переконання Голови Ради, першим поштовхом до налагодження роботи районного суду має стати рішення Ради суддів України, в якому чітко розписані завдання і рекомендації колективу суддів, апарату суду, Державній судовій адміністрації України.

"Це болюча проблема, коли Рада суддів України, судді, котрі входять до складу Ради, змушені вказувати іншим суддям на необхідність виконання ними прямих обов'язків, які передбачені законом. Однак Рада змушена дбати про те, щоб судді могли здійснювати правосуддя в умовах, які забезпечують їх незалежність. Інколи це доводиться робити всупереч волі тих суддів, які нездатні визнати, що незалежність – це гарантія справедливих судових рішень, а не підстава безвідповідальної поведінки! Рада суддів України, якщо необхідно, буде боротися за кожного суддю, котрий чесно і добросовісно працює. А ті, хто заважає цьому, мають або зійти з нашого шляху, або ж змінити своє ставлення до службових обов’язків "- підсумував Олег Ткачук.

З рішенням РСУ від 18 травня 2018 року №20 "Про результати перевірки діяльності Голосіївського районного суду міста Києва" можна ознайомитись тут.

Прес-служба РСУ