Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

07.05.2019, 13:43

Олег Ткачук: "Станом на початок 2019 року, за штатної чисельності у 7200, кваліфоцінювання успішно пройшов лише 2151 суддя" Олег Ткачук:

Сьогодні, 7 травня 2019 року, відбулось засідання Ради з питань судової реформи. Участь в засіданні взяли Президент України Петро Порошенко, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, генеральний прокурор Юрій Луценко, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов та інші члени Ради.

Розпочинаючи засідання Президент України Петро Порошенко підкреслив, що протягом 2015-2018 років до Парламенту були внесені розроблені Радою з питань судової реформи законопроекти, зокрема, "Про судоустрій і статус суддів", "Про Вищу раду правосуддя", зміни до процесуального законодавства та законодавства про виконання судових рішень. 

"Всі ці законодавчі ініціативи, а це величезна робота, вже ухвалені і мають зробити українське судочинство сучасним і ефективним. І головне – зробити судову владу України сильною, незалежною і відповідальною", – наголосив Петро Порошенко.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська в свою чергу підкреслила також важливість реформи виконання судових рішень. "Необхідно завершити оцінювання, провести конкурси в суди. Наша мета - дійти до того, щоб саме суспільство стояло на захисті нашої незалежності", - зазначила Валентина Данішевська.

Від імені Ради суддів України та суддівського співтовариства виступив з короткою доповіддю про основні проблеми в ході судової еволюції очільник органу суддівського самоврядування Олег Ткачук.
Він відзначив позитивні кроки, які були зроблені у процесуальній, конституційний сфері, зокрема, щодо судових процедур, допуску до суддівської професії висококваліфікованих юристів, суддівського самоврядування, коли це самоврядування було введено в норму Конституції та наділено повноваженнями, наприклад, призначення суддів на адміністративні посади, контролю за організацією роботи судів, за роботою апарату суду, Державної судової адміністрації. "Ці кроки, які були зроблені за останні роки не можна переоцінити, оскільки вони мають історичний характер і є настільки значущі, що і я мої колеги судді ще досі не в повній мірі можемо оцінити увести позитив, який було запроваджено у зв'язку чи у процесі цієї реформи. Мені як судді і як доктору наук юридичних приємно говорити про те що багато з мрій суддів, пропозицій науковців були втілені в життя і вже діють майже півтора року", - додав Голова Ради суддів України.

Олег Ткачук розповів і про поточну діяльність Ради суддів України в нових умовах. РСУ взяла курс на постійну комунікацію з громадянським суспільством, комунікацію із судами усіх рівнів і юрисдикцій. За останній рік, наприклад, членами РСУ проведено зустрічі з суддями більш ніж 40 судів, підписано меморандуми про співпрацю з громадськими організаціями, ведеться робота щодо ухвалення спільних етичних правил для суддів, прокурорів та адвокатів.

Звернув увагу Олег Ткачук і на проблемні питання у функціонуванні судової системи. У першу чергу це стосується проблеми із заповненням судів в суддівськими кадрами. Так, на сьогодні, за різними оцінками, в Україні для нормальної роботи судової системи не вистачає близько 2000 суддів. При цьому, станом на початок 2019 року, за штатної чисельності у 7200 суддів, кваліфікаційне оцінювання успішно пройшов лише 2151 діючий суддя. За роки реформи не завершено процедури кваліфікаційного на відповідність займаній посаді щодо 3192 суддів. 

На 1 квітня 2019 року із 5285 суддів лише 4128 мали повноваження на здійснення правосуддя. Тобто у більш як тисячі суддів повноваження закінчилися і вони з різних причин, після закінчення п’ятирічного строку повноважень не призначені безстроково. У двох десятках судів суддів взагалі немає, ще у кількох десятках судів працює лише один суддя.

"Все це створює суттєві перешкоди для захисту прав і свобод не десятків, а сотень тисяч людей, оскільки, якщо узагальнити, то можна говорити про те, що одна із областей України немає діючих судів. Чи у повній мірі обґрунтовані, достатньо виважені судові рішення у ситуації, коли суддя загального суду, тобто того суду, який розглядає цивільні і кримінальні справи, має заслухати 100 -120 справ на місяць (5-6 справ на день) і ухвалити, написати стільки ж рішень. Чи задоволені громадяни такою судовою владою, чи сприймають вони, в таких умовах, у повній мірі позитив процесуальних новел. Відповідь очевидна," – резюмував Голова Ради суддів України Олег Ткачук. Отже вирішення саме кадрового питання, на думку очільника РСУ, суттєво вплинуло б на сприйняття, а отже і на досягнення мети судової еволюції.

Учасники засідання ознайомились із Звітом за 2014–2019 роки та обговорили подальші кроки, необхідні для впровадження судової реформи, зокрема завершення оптимізації судів, проведення конкурсів на посади суддів до судів першої та апеляційної інстанцій, реформування інституту адвокатури, посилення комунікації тощо.

Прес-служба РСУ