Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

18.06.2018, 13:48

Олег Ткачук: "За останні 3 місяці надійшло близько сотні звернень від суддів, яким погрожують або на яких здійснено напади" Олег Ткачук:

З одного боку, законодавство убезпечило суддів від будь-якого політичного та бізнесового впливу. З іншого – судді не можуть себе нормально захистити, коли їм погрожують фізичною розправою або на них нападають. І такі напади правоохоронці розслідувати не поспішають.

В інтерв’ю "Цензор.НЕТ" з головою Ради суддів України Олегом Ткачуком кореспондентка видання Тетяна Бодня говорила про незалежність судової системи від зовнішніх і внутрішніх чинників, про слідчих суддів та рішення, яке щодо них готується, а також про формування антикорупційного суду та поновлення військових судів, яке пропонують народні депутати.

ПРОЦЕДУРИ ВЖЕ ВІДПРАЦЬОВАНО, І КОНКУРС ДО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ БУДЕ ЛАКОНІЧНИМ.

Олеже Степановичу, закон про Вищий антикорупційний суд передбачає, що його має бути створено протягом року. Та багато хто сподівається, що він запрацює якнайшвидше. Антикорупційний прокурор Назар Холодницький, наприклад, заявив, що цей суд почне розглядати перші справи у грудні цього року - січні наступного року. Чи підтримуєте ви такий оптимістичний прогноз?

– За багато років судової діяльності я звик не жити в ілюзіях і не передбачати майбутнє. Правило "чорного лебедя" підказує, що часто очевидні речі не відбуваються. А те, що відбувається, навпаки, не очевидно. Я думаю, суд запрацює з початку наступного року. І це не прогноз, а цілком реальна можливість. Вища кваліфікаційна комісія налаштована провести конкурс. Закон прийнято. Тобто, є підстави для того, щоб це робити. Єдине – чи встигнуть люди підготуватися до цього конкурсу, чи вистачить кандидатів для участі в цьому конкурсі. Як швидко буде сформовано Громадську раду міжнародних експертів. Оце важливі питання, і я думаю, від них залежать строки.

Конкурс до Верховного Суду, який ви теж пройшли, тривав майже рік. Чи вдасться цього разу прискорити процедури?

– Я думаю, що це все-таки визначальний конкурс і один із таких найважливіших показових. Процедури, які відбувалися під час нього, радше були надзвичайно обережними. Це можна зрозуміти, тому що всі хотіли якийсь особливо гарний Верховний Суд. Було багато роз’яснювальної роботи, показової в питаннях відкритості, адже це був найперший конкурс – нічого схожого у судовій системі ніколи не робили.

Тож процедури вже відпрацьовано, і конкурс до антикорупційного суду буде лаконічним.

Ви знаєте, що на етапі конкурсу було багато нарікань на роботу Вищої кваліфікаційної комісії з боку Громадської ради доброчесності, яка взагалі вийшла з процесу під час оцінювання суддів. І хоч триває процес медіації, поки що співпрацю з ВККС не поновлено. На вашу думку, з представниками міжнародних організацій комісії буде легше працювати чи складніше?

– Працювати можна і з ГРД, і з міжнародною радою, головне – щоб туди входили фахівці, які зацікавлені у якості цієї роботи. Ну, інколи трапляється серед юристів так, що вони намагаються привернути увагу, демонструючи значущість своєї роботи. Я думаю, що з міжнародними експертами цього буде трохи менше.

– Чому, на ваш погляд, ми більше довіряємо міжнародним експертам?

– Та я довіряю всім чесним людям. Приміром, думаю, що ті підходи, які було застосовано в конкурсі до Верховного Суду, не менш об’єктивні, адже робота ГРД була дуже прискіпливою. І вона настільки була, знаєте, такою незручною для кандидатів, що Вищій кваліфікаційній комісії доводилося перевіряти не тільки докази або якісь об’єктивні речі, а навіть те, на що б раніше ніколи не звертали уваги. Адже представники ГРД говорили просто: у нас є сумніви щодо тієї чи іншої обставини.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

Джерело: "Цензор.НЕТ"