Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

05.06.2019, 05:10

​Орієнтація на користувачів і надання послуг є ключовим фактором в управлінні та організації роботи в судах ​Орієнтація на користувачів і надання послуг є ключовим фактором в управлінні та організації роботи в судах

Голова Ради суддів України Олег Ткачук та член комітету РСУ з питань матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів Андрій Калараш зустрілись з експертами Проекту ЄС "ПРАВО-Justice" Анною Адамською та Кєрі Кєйсілейненом.

Під час зустрічі Голова Ради суддів України зауважив, що належна організація роботи судів, всебічна організаційна підтримка суддів у їх повсякденній праці з боку апарату суду, охорона судів, безпека суддів та учасників процесу - є важливими складовими судочинства і, відповідно, необхідними умовами для здійснення правосуддя.

"Члени Ради суддів України, відвідуючи суди по всій Україні, на власні очі побачили, що стан забезпечення, особливо судів першої інстанції, в більшості випадків є незадовільним. Тільки вчора ми відвідали Печерський та Подільський районні суди міста Києва і я вчергове впевнився, що українські судді і працівники апарату суду працюють самовіддано задля захисту прав громадян, не зважаючи на досить скрутні умови, що стосуються матеріально-технічного забезпечення", - сказав Олег Ткачук.

Саме задля врегулювання проблемних питань, що лежать в площині матеріально-технічного забезпечення, було започатковано програму з удосконалення організації та роботи судів "Модельні суди в Україні". Вона стартувала у 2018 році. З того часу, як повідомила Анна Адамська представники Проекту відвідали багато судів, створили ініціативну робочу групу, до складу якої увійшли представники всіх органів судової гілки влади та прокурори, працівники поліції та спеціалісти з неурядових громадських організацій, які взяли участь в розробці посібника щодо створення "Модельного суду".

Проект "Модельні суди" має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. Ці складові є одними з ключових факторів розбудови довіри громадськості до судової системи.

Кєрі Кєйсілейнен, у свою чергу додав, що в створеному посібнику узагальнено розроблені технічні та операційні рішення, які повинні покращити ефективність роботи українських судів у багатьох аспектах, включаючи правила звернення до учасників провадження, керівні принципи щодо корпоративного дрес-коду, спілкування суддів та працівників апарату суду з колегами та клієнтами.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук привітав колег із закінчення першого етапу впровадження програми та підкреслив важливість її ефективної реалізації.

У свою чергу член комітету РСУ з питань матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів Андрій Калараш зазначив: "Суддя не може відволікатися на вирішення проблем, не пов’язаних із вивченням і вирішенням судових справ, його завдання - ухвалювати рішення Іменем України і на благо її народу! Завдання усіх інших органів і посадових осіб, у назвах посад яких є слово "суд" - допомагати судді!"

Нагадаємо, Рада суддів України рішенням №71 від 26 жовтня 2018 року підтримала запровадження реалізації пілотного проекту "Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін" на території Одеської області та визначила пілотними судами з розроблення та запровадження уніфікованих правил організації цивільного та кримінального судочинств: Апеляційний суд Одеської області, Малиновський районний суд міста Одеси та Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області. А з метою підвищення рівня доступності інформації для населення у приміщенні суду, рішенням №72 від 26 жовтня 2018 року визначено Голосіївський, Деснянський і Святошинський районні суди міста Києва, як пілотні суді щодо розроблення та запровадження проекту "Зручний суд".

Вже у п’ятницю, у Вищій раді правосуддя, Проект ЄС "Право-Justice" та його експертка Анна Адамська презентують для обговорення нові пропозиції щодо впровадження підкомпоненту "Модельні суди".

Прес-служба РСУ