Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

20.02.2019, 07:18

​Питання забезпечення незалежності суддів актуальні для багатьох країн Європи ​Питання забезпечення незалежності суддів актуальні для багатьох країн Європи

Голова Ради суддів України Олег Ткачук, на запрошення Суддівської унії Чеської Республіки, відвідав Прагу, де провів ряд зустрічей, у тому числі з Президенткою Суддівської унії Даніелою Земановою.  

Цей візит для Ради суддів України підкреслює ще один напрямок подальшої роботи - налагодження тісних і дружніх стосунків між найвищими органами суддівського самоврядування країн Європи. Ми маємо спільні завдання і цілі, хоча і знаходимося на різних рівнях їх реалізації. Забезпечення суддівської незалежності, реалізація заходів задля ефективного правосуддя, дотримання правил професійної етики - завдання, які вирішують органи суддівського самоврядування усіх демократичних країн. Україна у цих питаннях зробила значні кроки. Нам є чим пишатися і ми можемо ділитися досвідом з колегами", - зазначив Олег Ткачук. 

За сприяння пані Президентки Олег Ткачук мав зустрічі з суддями та працівниками судів у празьких судах та ознайомився з організацією їхньої роботи.

Якщо ж говорити про Суддівську унію Чеської Республіки, то вона була зорганізована у 1990 році як професійне та добровільне об'єднання суддів, місія якого полягає у постійному сприянні вдосконалення правової свідомості суспільства, підвищенню рівня захисту прав і свобод людини та зміцнення суддівської незалежності.  
На міжнародній арені унія є активним членом Міжнародної асоціації суддів, співпрацює з низкою національних суддівських асоціацій інших країн, включаючи Асоціацію суддів Австрії, Асоціацію суддів Голландії та Американську асоціацію юристів та належить до найсильніших професійних асоціацій у Європі. 
"Досвід діяльності Суддівської унії Чехії для Ради суддів України є також корисним з огляду на те, що ми формуємо засади суддівського самоврядування у тому демократичному, європейському розумінні, яке притаманне державам з усталеними традиціями. У той же час скажу, що рівень відкритості та прозорості роботи українських судів не поступається чеським", - наголосив Олег Ткачук. 

Задля налагодження співпраці Голова РСУ та Президент СУЧР домовилися про спільну розробку та підписання договору про співпрацю і розвиток взаємовідносин між органами суддівського самоврядування України та Чехії.


Прес-служба РСУ