Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

08.08.2018, 13:56

Представники Ради суддів України відвідали Деснянський районний суд міста Києва Представники Ради суддів України відвідали Деснянський районний суд міста Києва

Рада суддів України продовжує знайомитися з реальним станом справ в судах, організацією роботи та матеріально-технічним забезпеченням.

"Напевно, ми нічим не відрізняємось від будь-якого суду в нашій країні щодо кількості суддів, має працювати 31 суддя, а працює тільки 17" – додав Володимир Лобанов.

Він повідомив, що за півроку кількість справ та матеріалів, що надійшли до суду, складає 9016, середня кількість розглянутих справ на одного суддю - 412, збільшилась і кількість отримання судових повісток в електронному вигляді за допомогою SMS- повідомлення і вже за перше півріччя 2018 року їх кількість становить 4709.

"Майже два місяці в нас не було телефонного зв'язку, зараз вже зв'язок відновили, проте працює він тільки на вхідні дзвінки. Звісно, не вистачає залів судових засідань, іноді суддям доводиться слухати справи в кабінетах. Немає приміщення для присяжних, прокурорам та адвокатам немає де знайомитись із справами," – розповів про наболіле голова суду Володимир Лобанов. Він також зауважив, що з нового року частину приміщення почали ремонтувати, проте зараз роботи призупинені.

Олена Журавська, суддя Деснянського районного суду міста Києва, секретарка РСУ, з гордістю розповіла про колектив суду, адже організаційне забезпечення роботи суду здійснює апарат, до складу якого входить більше ста фахівців. "Суддівський корпус нашого суду має значний досвід відправлення правосуддя, це фахівці своєї справи, судді постійно підвищують свій професійний рівень, займаються викладацькою діяльністю.

В нашому суді постійно відбуваються дні відкритих дверей, спілкування з молоддю завжди заряджає позитивом та дає віру в майбутнє! Зараз ми всі чекаємо завершення і ремонту і переведення в окружні суди, але більш за все чекаємо, що решта колег- по яким ще не призначено співбесіди по кваліфоцінюванню чи оголошені перерви, успішно закінчать його проходження," – додала Олена Журавська.

"В умовах реорганізації структури і зміни штатної чисельності столичні суди потребують особливої уваги і підтримки. За результатами відвідування членами РСУ місцевих судів міста Києва, ми пересвідчилися, що впродовж кількох десятиліть суди, які розглядають і ухвалюють найбільше в державі рішень у цивільних і кримінальних справах працюють в критичних умовах! Відсутність уваги до елементарних матеріально-побутових потреб суддів і громадян, котрі перебувають у непристосованих приміщеннях, не характерна для української ментальності!" - заявив Голова Ради суддів України.

Відтак, за результатами візитів до чотирьох столичних судів (Голосіївського, Дарницького, Дніпровського та Деснянського) та ознайомлення з організацією їх роботи і станом матеріально-технічного забезпечення, Голова Ради суддів України Олег Ткачук запропонував включити до порядку денного наступного засідання Ради суддів звіт начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Києві Олександра Сімановського про результати діяльності за відповідними напрямками роботи у 2017-2018 роках.

Окрім цього, під час засідання, що відбудеться 17 вересня 2018 року, планується заслухати інформацію Державної судової адміністрації України про виконання рішення Ради суддів України №20 від 18 травня 2018 року щодо організації роботи Голосіївського районного суду.

"Настав час зосередитися, у тому числі, і на питаннях забезпечення судів такими приміщеннями, котрі відповідають потребам правосуддя. Рада суддів України буде вимагати від ДСА, щоб упродовж найближчого часу питання забезпечення придатними для роботи приміщеннями для усіх місцевих судів міста Києва було вирішено," – підкреслив Олег Ткачук.

З робочим візитом Деснянський районний суд міста Києва відвідали: Голова РСУ Олег Ткачук, заступник Голови РСУ Вадим Бутенко, секретарка РСУ Олена Журавська, член комітету з питань забезпечення незалежності суддів РСУ Олексій Котеньов та членкиня комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів РСУ Людмила Дьомич.