Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

14.09.2018, 12:32

Представники Ради суддів України відвідали Київський районний суд міста Одеси Представники Ради суддів України відвідали Київський районний суд міста Одеси

Представники Ради суддів України, у рамках робочого візиту до Одеської області напередодні засідання РСУ, відвідали Київський районний суд міста Одеси. Розпочинаючи екскурсію судом, голова суду Сергій Чванкін радо привітав гостей та розповів про історію створення суду, який почав свою діяльність ще у 1963 році, організацію роботи у суді та про інновації, які запроваджені.

"Звісно зараз, коли майже всі суди відчувають кадровий голод, ми можемо сказати, що в нашому суді працюють 20 суддів, з 26, які мають працювати. Ми дуже сподіваємось, що троє наших колег, у яких закінчився строк повноважень, вже невдовзі знов почнуть здійснювати правосуддя, а ще три вакантні посади буде заповнено", - поділився Сергій Чванкін.

Представники Ради суддів України побачили, що в суді створені всі умови для комфортного перебування громадян, адже в суді є безкоштовний wi-fi, можливість зарядити телефон, кулери для води, література для відвідувачів та облаштоване робоче місце для адвоката.

Дуже цікавою виявилась презентація роботи "Електронного суду", що полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.

Розповідаючи історію впровадження та про переваги цього проекту, голова Київського районного суду зазначив, що суд працює у системі "Електронний суд" з 2015 року. За цей час суду вдалось накопичити досвід, яким представники суду радо діляться з колегами. Так, у суді пройшли навчання електронному судочинству 500 працівників апаратів судів та суддів з усіх регіонів України.

"Хоча пілотний проект закінчився, проте ми не плануємо зупинятись на цьому. Адже з наступного року усі суди України повинні будуть працювати у ЄСІТС, тому ми з радістю увійдемо у робочу групу Ради суддів з питань підготовки стандартів організації роботи суду" – додав Сергій Чванкін.

Нагадаємо, пілотний проект "Електронний суд" реалізовано відповідно до рішення Ради суддів України від 22 липня 2015 року № 74 та за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвиткуUSAID"Справедливе правосуддя" спільно з Державною судовою адміністрацією України, територіальним управлінням ДСА України в Одеській області, у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги при Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України Одеській області.

Оскільки робочий відбувався серед робочого дня, то представники Ради суддів мали змогу побачити роботу кримінальної, загальної, адміністративної та цивільної канцелярії й ознайомитись з процесом надходження та реєстрацією документів в електронному форматі.

Ще однією новацією, яку впровадив Київський районний суд, стало відкриття кабінету медіації, що працює у приміщенні суду. У кабінеті медіації відвідувачі можуть безкоштовно отримати інформацію про процедуру медіації, проконсультуватися щодо можливості вирішення наявного спору та взяти участь у процедурі медіації. 

"Вказаний інститут є формою альтернативного способу вирішення спору, направлений на сприяння оперативному, об'єктивному та компетентному вирішенню спорів на засадах примирення сторін конфлікту та покликаний зменшити судове навантаження на суддів і скоротити час на розгляд справ", – наголосив суддя-спікер Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко.

"Ми дуже раді, що змогли відвідати саме ваш суд. У вас великий досвід, з вас беруть приклад інші суди, адже ви багато чого зробили і не тільки у запровадженні електронного судочинства. У нас одна мрія, щоб усі суди були на вищому рівні, а співробітники працювали у комфортних умовах", – підсумував візит Голова Ради суддів Олег Ткачук.

Разом з Головою РСУ Київський районний суд міста Одеси відвідали члени РСУ Володимир Кравчук та Галина Діброва.

Нагадаємо, що чергове виїзне засідання Ради суддів України відбудеться 17 вересня 2018 року у місті Одеса.

Прес-служба РСУ