Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

06.07.2021, 05:57

​Привітання Голови Ради суддів України суддям та працівникам апарату адміністративних судів ​Привітання Голови Ради суддів України суддям та працівникам апарату адміністративних судів

Шановні колеги-судді та працівники апаратів адміністративних судів!

6 липня 2005 року Верховна Рада України ухвалила Кодекс адміністративного судочинства, що стало поштовхом до утворення і початку діяльності адміністративних судів. Це була вимога часу, відповідь на необхідність здійснення захисту прав, свобод й інтересів приватних осіб від порушень з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Ви всі розумієте, що учасники таких відносин завжди мають нерівні можливості, тому ви належите до тієї частини судової спільноти, яка відстоює права громадянина у спорах з державою, а це завжди складно, відповідально та невдячно. 

Чорнобильці, інваліди війни, військовослужбовці, отримувачі субсидій, представники бізнесу – це лише невелика частина тих, хто щоденно звертається до вас за захистом і поновленням своїх прав. 

Ви гідно та з відчуттям обов’язку виконуєте покладені на вас функції та завдання. І від ваших рішень, якими ви відновлюєте порушені державою права, чимало залежить для зростання довіри до судової влади.

Прикро, що останнім часом окремі державні чиновники ставлять під сумнів необхідність виконання судових рішень, ухвалених на користь громадян проти Держави. Звучать ідеї про відтермінування цього обов'язку. Особливо прикро, що їх озвучують ті, хто мав би піклуватись про соціальні гарантії та соціальні стандарти.

З цього приводу варто нагадати, що ще 03 грудня 1861 року Авраам Лінкольн сказав: "Чи не найбільший обов'язок уряду - забезпечити швидке правосуддя щодо себе на користь громадян, як і забезпечити його у спорах між приватними особами". Упевнений, що і в Україні прийде розуміння необхідності виконання цього обов'язку. 

А наразі від себе особисто та від членів Ради суддів України, вітаю вас з нагоди прийняття Кодексу адміністративного судочинства та відзначення днів адмінюстиції в Україні. 

Щиро бажаю вам успіхів у справі здійснення правосуддя. Нехай ваш досвід, знання, мудрість слугують вам життєвими дороговказами на ниві адміністративного судочинства. Здоров’я вам, добра, злагоди в родинах та віри в беззаперечне верховенство закону.

З повагою

Голова Ради суддів України                                                          Богдан Моніч