Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

03.07.2020, 05:35

Проект ЄС "Право – Justice" запрошує на навчання працівників судів Проект ЄС

В рамках реалізації ініціативи "Модельні суди" експертами Проекту ЄС "Право – Justice" розроблено спеціальний навчальний курс "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду".

Метою навчального курсу є підготовка тренерів, які в подальшому самостійно зможуть передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду.

Програма розроблена для суддів, працівників апарату суду, прокурорів, представників Національної поліції України та системи безоплатної правової допомоги. Навчальний курс триватиме з 15 липня по 7 серпня 2020 року та включає 8 вебінарів у режимі відеоконференції з періодичністю два рази на тиждень. Програма навчального курсу доступна за посиланням: https://bit.ly/38hh90L .

З 1 липня 2020 року Проектом ЄС "Право – Justice" оголошено конкурсний прийом заявок для проходження вказаного навчання. Кінцевий термін подання заявок – 7 липня 2020 року.

Учасники повинні відповідати таким критеріям:

судді, керівник апарату, заступник керівника апарату суду, які зацікавлені у впровадженні сервісів для вразливих категорій користувачів суду в Україні та отриманні навичок тренерів для здійснення подальшого наставництва.

Для участі у відборі необхідно:

  1. заповнити заявку за посиланням: https://bit.ly/2VwicF2 ;
  2. підготувати мотиваційний лист та есе на тему "Доступність суду для вразливих груп як частина права на судовий захист". Есе має бути оформлене шрифтом Arial, кегель 12, інтервал 1,5, не перевищувати за обсягом 2000 символів та збережене у форматі PDF;
  3. лист та есе необхідно прикріпи до заявки за вказаним посиланням;
  4. надіслати форму із додатками.

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice" впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2020 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

В межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В модельних судах заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Суди учасники ініціативи "Модельні суди": Вишгородський районний суд Київської області, Галицький районний суд міста Львова, Ковельський міськрайонний суд Волинської області, Краматорський міський суд Донецької області, Корольовський районний суд міста Житомира, Лозівський міськрайонний суд Харківської області. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

20 лютого 2020 року на міжнародній практичній конференції з обговорення запровадження кращих міжнародних та українських практик у роботі модельних судів в Україні міжнародна експертка Проекту ЄС "Право-Justice" Анна Адамска-Галланд презентувала онлайн-версію посібника "Модельні рішення для судів". Посібник містить опис рішень модельного суду – заходи, рекомендовані керівникам судів з конкретних тематичних питань, що виникають під час роботи судів, а також навчальні програми для формування у працівників суду спеціальних навичок з метою допомогти успішно виконувати свої завдання.