Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

11.12.2019, 15:13

Протидія домашньому насильству – досвід Канади, який можна застосувати в Україні Протидія домашньому насильству – досвід Канади, який можна застосувати в Україні

Голова Ради суддів України Богдан Моніч та заступник Голови РСУ Вадим Бутенко взяли участь у координаційній зустрічі учасників навчального візиту до Канади з вивчення досвіду щодо протидії домашньому насильству. Захід було оргнаізовано Канадсько–українським Проектом підтримки судової реформи, котрий в Україні очолює Любомир Маркевич.

Пан Маркевич зазначив, що напрямок "протидія домашньому насильству" відносно новий у Проекті, але доволі перспективний, позаяк передбачає тісну взаємодію суддівського корпусу з представниками поліції, прокуратури, органів пробації, місцевих органів влади, соціальних служб та громадських організацій.

                    

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, у свою чергу, подякував канадським партнерам за підняття питання домашнього насильства і запропоновані механізми його врегулювання на рівні судової влади. "Про домашнє насильство вголос, до певного часу, в Україні не говорилось, але це зовсім не означало, що у нашому суспільстві його не існувало чи не існує. Воно існує і має тяжкі наслідки для родин, громадян, які перебувають в орбіті сімей де воно культивується, чоловіків, жінок, а що найбільш трагічно – для дітей, світогляд яких формується в умовах насильства. Тому зі свого боку, від імені суддівської спільноти я висловлюю щиру вдячність нашим колегам не тільки за те, що вони привернули увагу до цієї проблеми, а й знаходять ефективні механізми для обміну досвідом з її врегулювання", - сказав очільник органу суддівського самоврядування.

Самі ж канадські колеги відзначили внесок Ради у вирішення проблем домашнього насильства через діяльність судової системи. Ініціаторами визначення Васильківського, Обухівського та Макарівського районних судів Київської області, які розглядають відповідні справи, як пілотних судів, стали самі судді. Голови вказаних судів, які побували з навчальним візитом у Канаді і, які також були присутні на координаційній зустрічі, зазначають, що канадський досвід можливо адаптувати до українських реалій. "Ми маємо необхідну законодавчу базу, але для того, щоб захистити жертв домашнього насильства слід говорити про взаємодію правоохоронних органів, державних, місцевого самоврядування та громадських організацій" , - наголосив Вадим Бутенко.

Відтак, під час засідання було зазначено, що за підсумками навчального візиту до Канади у Васильківському районі планується апробація інтегрованого підходу до протидії домашньому насильству з використанням канадського досвіду, у якому візьмуть участь судді місцевого суду, а також представники поліції, прокуратури, органів пробації, громадської організації та представники притулку для осіб, які постраждали від домашнього та сексуального насильства.

Пресслужба РСУ