Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

18.06.2018, 06:21

Рада суддів України оновить Кодекс етики суддів та Правила поведінки працівників апарату судів Рада суддів України оновить Кодекс етики суддів та Правила поведінки працівників апарату судів

15 червня 2018 року під час виїзного засідання у місті Львові, Рада суддів України створила робочі групи для оновлення положень Кодексу суддівської етики та підготовки коментаря до Кодексу суддівської етики, а також для оновлення Правил поведінки працівника апарату суду, затверджених рішенням №33 Ради суддів України від 6 лютого 2009 року.

"Зміни до Кодексу та Правил є вкрай необхідними з огляду на те, що змінилось багато законодавчих актів, відбувається судова реформа, сформовано Верховний Суд, змінились повноваження Конституційного Суду України, прийнято нові процесуальні кодекси. Врешті-решт, цей документ покликаний допомогти суддям у формуванні високих стандартів поведінки, що сприятиме підвищенню рівня довіри громадян до судової влади. Правила поведінки працівників апарату судів взагалі не оновлювались ще з 2009 року," - зауважив голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, Єгор Краснов.

Увійти до складу робочих груп запропоновано також і представникам органів суддівського врядування, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, а також представникам правничих асоціацій.

Нагадаємо, що у 2014 році Радою суддів України було створено робочу групу з-поміж чинних суддів та науковців, яка провела глибинне дослідження практики застосування міжнародних стандартів у сфері суддівської етики, проаналізувала поточну практику притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності в Україні, а також ідентифікувала проблемні питання щодо розуміння та однакового тлумачення положень Кодексу суддівської етики як членами дисциплінарного органу, так і суддям. Вперше Кодекс суддівської етики було затверджено ХІ черговим з'їздом суддів України 22 лютого 2013 року, а текст Коментаря до Кодексу суддівської етики був схвалений до видання рішенням Ради суддів України 16 лютого 2016 року. Правила поведінки працівників апарату суду затверджено рішенням №33 Ради суддів України від 6 лютого 2009 року.

Довідково: засідання РСУ відбулось за сприяння канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи.

Прес-служба РСУ