Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

10.08.2018, 08:47

Рада суддів України продовжує знайомитися з організацією роботи судів Рада суддів України продовжує знайомитися з організацією роботи судів

Голова Ради суддів України Олег Ткачук з робочим візитом завітав до Брусилівського районного суду Житомирської області.

"Одразу відчувається, коли створені гарні умови для праці колективу суду, а найголовніше – для жителів району, які звертаються до суду за захистом своїх прав та свобод," – прокоментував свої враження від побаченого приміщення суду Олег Ткачук.

В.о голови суду Людмила Лівочка радо зустріла гостей та провела екскурсію приміщенням суду. Вона розповіла, що окремим районом Брусилівщина стала в 1990 році.Таке рішення значною мірою обумовлено переселенням на територію сучасного Брусилівського району мешканців Народицького району Житомирської області, що найбільше постраждав від аварії на Чорнобильській АЕС. До 2015 року Брусилівський районний суд Житомирської області розміщувався в приміщенні, що перебувало в аварійному стані, не відповідало вимогам для здійснення правосуддя і не підлягало відновленню, а його площа становила тільки 150 квадратних метрів.

З 2005 року проводилася робота щодо забезпечення районного суду належним приміщенням і тільки в 2013 році прийнято рішення передати під установу приміщення колишнього хірургічного корпусу районної лікарні площею понад 650 квадратних метрів. У 2013-2015 роках проводилася повна реконструкція будівлі, під час якої виконані ремонтні роботи даху та фасаду, перепланування та ремонт кімнат, встановлені нові енергозберігаючі пластикові вікна та підключено автономне газове опалення.У 2016 – на початку 2017 року проведено капітальний ремонт другого поверху. У результаті в новому приміщенні є дві зали засідань для слухань по цивільних та кримінальних справах, серверна, кімнати для прокурора та адвокатів і для ознайомлення з матеріалами справ для громадян, дві камери для утримання підсудних та вестибюль з контрольно-пропускним пунктом, приміщення для чергового підрозділу охорони та конвою, кабінети для трьох суддів. Зали судових засідань обладнані відеоконференцзв'язком, а робочі місця працівників суду забезпечені новими меблями, комп'ютерною технікою та іншими засобами, що необхідні для здійснення правосуддя.

"За останні роки вдалось зробити те, на що в районі чекали більше десяти років – створити належні умови роботи для суддів та працівників суду, і найголовніше – забезпечити громадянам належний рівень доступу до правосуддя для захисту їх прав та інтересів, адже був період, коли в цьому суді не було не тільки нормального приміщення, а й суддів," – з гордістю додала Людмила Лівочка.

Вона також поділилась досвідом проведення опитування відвідувачів щодо якості функціонування суду, за результатами якого середня оцінка задоволеності роботою суду за п’ятибальною системою становить 4,8, а переважна більшість респондентів (91,7%) оцінюють свої враження від візиту до суду "Кращі, ніж очікував". Звісно, громадяни надали і свої рекомендації щодо покращення роботи суду: встановити термінал для сплати судового збору та штрафів для зручності, а також скоротити термін розгляду справ.

"У нашому суді зараз здійснюємо правосуддя я та моя колега, Ольга Данилюк, обидві перевелись з Донецька, я працювала у Ворошиловському, а Ольга - в Ленінському районних судах, чекаємо ще на одного суддю, бо повний склад суду - це троє суддів," – висловлює сподівання в.о. голови суду: - Звісно, попри те, що у нас невеликий регіон, навантаження відчувається. Ми вдвох за перше півріччя розглянули більше 600 справ і матеріалів, ще 812 перебуває у провадженні, а надійшло до суду 628."

Підсумовуючи візит Голова Ради суддів України зауважив, що перед Радою суддів стоїть завдання, зокрема, і підвищення рівня довіри суспільства до судів, а це неможливо без створення належних умов роботи в судах для всіх учасників судового процесу.

"Чи буде у пересічного громадянина, який звертається до Брусилівського районного суду Житомирської області, повага та довіра до судової гілки влади? Мені здається, що відповідь очевидна. Цю відповідь підтверджують і результати опитування громадян, де користувачі послуг високо оцінюють якість роботи суду. Це дійсно храм Правосуддя! Я дуже радію з того, що судова гілка влади має приміщення судів, котрі відповідають потребам правосуддя," – додав Олег Ткачук. 

Прес-служба РСУ