Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

26.02.2019, 12:13

Рада суддів України затвердила консультативний висновок про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему Рада суддів України затвердила консультативний висновок про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему

25 лютого 2019 року Рада суддів України затвердила  консультативний висновок щодо проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (ЄСІТС).

В обговоренні цього питання взяли участь заступник Голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький та виконувач обов'язків генерального директора державного підприємства "Інформаційні судові системи" Дмитро Дубінко, керівники напряму, які безпосередньо відповідають за впровадження ЄСІТС.

Доповідачем, на засіданні Ради, із розгляду питання про затвердження  консультативного висновку щодо проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, виступила Валерія Чорна.

Під час доповіді Валерія Чорна наголосила, що Рада суддів України завжди підтримувала розвиток інноваційних технологій, оскільки використання сучасних технологічних можливостей – це спосіб підвищити ефективність роботи судової системи. "Наразі не стоїть питання, бути чи не бути ЄСІТС: відповідь однозначна – бути, оскільки, її запровадження передбачено законом. Водночас, з огляду на масштабність цього проекту, впровадження ЄСІТС має відбуватися таким чином, щоб спростити роботу судів та доступ громадян до правосуддя, а не ускладнити ці процеси на перехідних етапах" - підкреслила Валерія Чорна.

Доповідач зазначила, що проект Положення "Про ЄСІТС" надійшов до Ради суддів України лише 05 лютого 2019 року. З метою з’ясування реального рівня готовності судів до запровадження ЄСІТС з 01 березня 2019 року та обговорення положень проекту Положення "Про ЄСІТС" у редакції, яку запропонувала Державна судова адміністрація України, Рада суддів України надіслала вказаний проект до місцевих та апеляційних судів, запропонувавши, у термін до 20 лютого 2019 року, надати свої пропозиції та зауваження.

У визначений строк від судових установ України надійшли численні зауваження та пропозиції щодо проекту Положення "Про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему" та Додатку до нього "Вимоги до форм процесуальних документів".

При цьому, встановлено, що починаючи з 01.01.2019 року (дати запровадження тестової експлуатації ЄСІТС, проголошеної Державною судовою адміністрацією України), і станом на 25 лютого 2019 року в тестовому режимі почала працювати підсистема "Електронний суд" та модуль "Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет)". Підключення судів до модулів "Автоматизований розподіл", "Судова статистика", "Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами", "Єдиний контакт-центр судової влади України" ЄСІТС не відбулося. Модулі "Офіційний веб-портал "Судова влада України" та "Єдиний державний реєстр судових рішень" продовжують працювати локально.

Від судів також надходять нарікання на те, що наразі не завершено облаштування робочих місць суддів у залах судових засідань (персональні комп’ютери або ноутбуки/планшети, а також засоби повного фіксування судового процесу), сертифіковані навчання суддів з роботи в підсистемі "Електронний суд" ЄСІТС не проведені; нормативні документи щодо умов праці суддів та працівників апарату судів не приведені у відповідність з вимогами безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями. Крім того, з огляду на те, що штатні розписи новоутворених окружних та апеляційних судів не затверджені, залишилося не вирішеним питання щодо забезпечення судів додатковими працівниками апарату, до функціональних обов’язків яких було б віднесено технічне наповнення баз даних ЄСІТС та робота з цією системою.

З огляду на викладене, Валерія Чорна запропонувала колегам підтримати позицію Державної судової адміністрації України щодо запровадження перехідного механізму впровадження ЄСІТС (поетапного впровадження модулів та підсистем) в міру забезпечення їх належного функціонування: за результатами проведення тестування відповідних модулів, навчання суддів та працівників апарату суду, а також за умови належного матеріально-технічного забезпечення суду. Водночас, вона звернула увагу Державної судової адміністрації України на обов'язковість виконання рішення Ради суддів України "Щодо проблем запровадження електронного суду" № 79 від 19.11.2018 року, підтриманого рішенням XVI З’їзду суддів України.

У підсумку, доповідачем запропоновано затвердити Консультативний висновок Ради суддів України щодо проекту Положення "Про ЄСІТС", в якому, з огляду на наявність численних зауважень та пропозицій, що надійшли від судів України, пропонується Постійній комісії з питань ЄСІТС при Вищій раді правосуддя врахувати ці пропозиції перед наданням рекомендацій щодо можливості затвердження Положення "Про ЄСІТС". Всі узагальнені пропозиції та зауваження судів направити до Вищої ради правосуддя для врахування у подальшій роботі.

Виконувач обов'язків генерального директора ДП "ІСС" Дмитро Дубінко зазначив, що з 1 березня почнуть працювати три модулі ЄСIТС: офiцiйна електрона адреса (Електронний кабiнет); новий Єдиний державний реєстр судових рiшень; пiдсистема "Електронний суд".

"Функціонал ЄСІТС перевищує потреби, обумовлені вимогами процесуального законодавства. Жодна система не може бути ідеальною і, чим більше людей користуються нею, тим більше її доводиться вдосконалювати. В законі визначений момент початку роботи системи, а це перше березня 2019 року, і він не прив‘язаний до моменту затвердження Положення. Водночас, без прийняття цього документу судді не поспішатимуть впроваджувати новації, тому треба зробити перший крок, аби спонукати їх до цього", - зазначив представник розробника.

У підсумку засідання, перед голосуванням, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що затвердження Положення — це ще один крок для забезпечення повноцінної роботи системи. "Прийняття Радою суддів рішення з цього питання дозволить більш зважено запроваджувати систему, адже Державна судова адміністрація України погодилася, що це має здійснюватися поетапно", - наголосив Олег Ткачук.

Прес-служба РСУ