Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

05.06.2020, 10:25

Рада суддів України звернеться до Уряду щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя Рада суддів України звернеться до Уряду щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя

Рада суддів України звернеться до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народних депутатів України з вимогою негайно розглянути питання щодо збільшення видатків Державній судовій адміністрації України на забезпечення здійснення правосуддя судами першої та апеляційної інстанцій у необхідному обсязі. Таке рішення було ухвалено 5 червня під час засідання РСУ в режимі відеоконференцзв'язку. Участь у засіданні взяло 22 члени.

Доповідаючи з першого питання щодо критичного стану з відправленням правосуддя в умовах недофінансування судової гілки влади, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зауважив, що сьогодні більшість судів можуть призупинити здійснення судочинства. Особливо критична ситуація в судах першої інстанції. На сьогодні дефіцит бюджету складає:

  • в господарських судах першої інстанції — 69,7 млн грн;
  • в апеляційних господарських судах — 25 млн грн;
  • в окружних адміністративних судах — 65,9 млн грн;
  • в апеляційних адміністративних судах — 39,8 млн грн;
  • в місцевих загальних судах — 432,2 млн грн;
  • в апеляційних загальних судах — 182 млн грн.

"Належне фінансування судової гілки влади має безпосередній зв’язок із забезпеченням принципу її незалежності. На жаль, упродовж поточного року судова гілка влади, а особливо суди першої та апеляційної інстанцій, перебувають у критичному стані через недофінансування. РСУ неодноразово звертала на це увагу. Ми отримуємо велику кількість повідомлень про те, що в судах майже відсутні кошти на поштові відправлення, придбання паперу, утримання приміщень, оргтехніки, інформаційних систем, виплату винагороди присяжним", - наголосив очільник органу суддівського самоврядування.

Відповідно до Конституції України держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування і діяльності суддів.Члени Ради суддів України вважають, що наявний обсяг фінансових ресурсів для судової гілки влади є відмовою держави фінансово забезпечити судову гілку влади на тому рівні, який би гарантував її незалежність всупереч Конституції України, міжнародним актам та рішенням ЄСПЛ та звертає увагу Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народних депутатів України, що існуючий на сьогодні обсяг бюджетних призначень судової гілки влади є вкрай незадовільним і ставить під загрозу можливість відправлення правосуддя в Україні.

Пресслужба РСУ