Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

05.07.2019, 10:14

​Рада суддів України звернулася до ВККС України захистити професійні права діючих суддів ​Рада суддів України звернулася до ВККС України захистити професійні права діючих суддів

Рада суддів України звернулася до ВККС України захистити професійні права діючих суддів під час конкурсних процедур. Таке рішення пов'язано з реакцією органу суддівського самоврядування на оголошений 02 липня 2019 року Комісією конкурс на зайняття 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах, яким пріоритет надається кандидатам на посаду судді, які на даний час перебувають у резерві, а це колишні помічники суддів та учасники відборів 2012-2013 років, котрі успішно склали кваліфікаційний іспит і були зараховані до резерву. 

Подати документи можна буде тільки в один день -12 липня, а сам конкурс відбудеться 9 серпня у приміщенні ВККС. У той же час, як зазначив головуючий на засіданні, заступник Голови Ради суддів України Вадим Бутенко, до Ради надійшло більше 150 звернень від діючих суддів, які позбавлені можливості перевестися в інші суди на вакантні посади. У зверненнях зазначається, що через такі рішення Вищої кваліфікаційної комісії, діючі судді позбавлені можливості перевестися на вакантні посади в інші суди, які до прикладу розташовані за місцем проживання їхніх родин.

"Є судді, які вісім років працюють у судах за сотні кілометрів від місця проживання своїх сімей. Вони роками знімають житло або ж перебувають у постійних переїздах, живучи надією, що колись вони таки зможуть працювати у судах або ближче до місця проживання, або вищої інстанції. Врахуйте й те, що це судді, які мають великий досвід роботи і, як правило, пройшли кваліфікаційне оцінювання" – наголосив доповідач Андрій Жук.

Він також звернув увагу членів Ради на те, що Комісія до цього часу не визначилася з остаточною кількістю штатної чисельності суддів в окружних судах, а протягом 2016 – 2019 років ВККСУ не проводились конкурсні процедури для суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду за положеннями ст. 79 Закону, як і не проводилось Комісією конкурсних процедур на заміщення вакантних посад суддів апеляційних судів. Не проводились подібні процедури конкурсних переведень діючих суддів і протягом 2015 року. Отже, слід констатувати, що професійні права діючих суддів у частині забезпечення їх прав на переведення до інших місцевих судів на постійній основі фактично не реалізовувались протягом 2015-2019 років. 

За таких обставин, як зазначив член Ради суддів України Андрій Жук, доцільно рекомендувати ВККС України виходити не менше ніж з 50 % вакантних посад із загальної кількості таких посад у місцевих судах, при визначенні кількості таких посад, що будуть оголошені окремо для участі у конкурсах діючих суддів, які виявили наміри бути переведеними до іншого місцевого суду.

Прес-служба РСУ