Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

07.03.2021, 07:48

Роль судової влади у забезпеченні гендерної рівності- тема зустрічі донорів та виконавців проєкті в в галузі верховенства права Роль судової влади у забезпеченні гендерної рівності- тема зустрічі донорів та виконавців проєкті в в галузі верховенства права

3 березня 2021 року донори та виконавців проєктів міжнародної технічної допомоги у сфері верховенства права на черговій координаційній онлайн-зустрічі, організованій Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), обговорили тему забезпечення гендерної рівності в діяльності судової влади та гендерно-чутливого підходу при здійсненні правосуддя.

USAID впродовж багатьох років підтримує в Україні ініціативи, спрямовані на забезпечення рівного доступу жінок і чоловіків до правосуддя, суддівської професії та адміністративних посад в установах судоустрою через запровадження в щоденну практику гендерно-чутливого, вільного від стереотипів підходу.

Своїм баченням щодо цих питань поділилися запрошені Програмою USAID «Нове правосуддя» спікерки: пані Інна Плахтій, членкиня Ради суддів України (РСУ), суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області, пані Христина Кіт, адвокатка, голова Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем», та пані Людмила Чернявська, координаторка з питань гендерної політики і судового адміністрування канадсько-українського Проєкту підтримки судової реформи. Зокрема, обговорювались зусилля РСУ задля посилення гендерної чутливості у системі правосуддя та скерування політики судової влади у цьому напрямку, оновлення Індексу гендерної чутливості в діяльності судової влади, розробленого ще 2018 році за ініціативи РСУ та підтримки USAID, а також напрацювання Проєкту Підтримки судової реформи по інтегруванню гендерного підходу у судове адміністрування .

Як зазначила у своїй презентації пані Інна Плахтій, рішення РСУ «Щодо забезпечення рівних прав чоловіків та жінок» від 2016 року виконується наразі не повною мірою, адже залишається потреба визначити категорії гендерно-чутливих справ для їхнього моніторингу через збір статистичних даних. Для кримінальних справ доцільно запровадити збір розподілених за статтю даних щодо осіб, яким обрані запобіжні заходи, та категорій цих заходів. В адміністративних справах моніторинг проводиться за статтю особи, яка притягнута до відповідальності, однак не проводиться по категоріях правопорушень. У цивільних справах моніторинг проводиться за статтю позивача та усиновленої дитини, але не по категоріях позовів. Також пані суддя звернула увагу на те, що за невиконання батьківських обов’язків по вихованню дітей до відповідальності притягуються переважно жінки, хоча ці обов’язки у рівній мірі покладаються на обох батьків, а отже моніторинг статі порушників обов’язковий.

Вимірювати прогрес інтеграції у систему правосуддя принципу рівних можливостей, прав і обов’язків жінок і чоловіків покликаний Індекс гендерної чутливості. Його оновлену версію планується обговорити з представниками ключових судових інституцій найближчим часом. Індекс враховує такі компоненти, як лідерство й формування гендерно-збалансованого корпусу судової влади; гендерні аспекти при формуванні навчальних програм для суддів і працівників судової системи; здійснення правосуддя із застосуванням гендерно-чутливого підходу; а також моніторинг даних при здійсненні правосуддя у пов’язаних із гендерною дискримінацією справах. Експертка Кіт під час презентації звернула увагу, що для якісного аналізу ситуації із гендерно-обумовленим насильством варто збирати дані про вік та стать постраждалих і кривдників, стосунки між ними, вид насильства та географію правопорушень.

Після впровадження Індексу Державна судова адміністрація почала збирати статистику по співвідношенню кількості жінок та чоловік у системі судочинства. І хоча позитивні зміни є, втім якщо порівняти кількість жінок і чоловіків на посаді голів місцевих та апеляційних судів, то все ще зберігається суттєва диспропорція. При цьому серед працівників апарату судів за чисельністю значно домінують жінки», – зазначила під час презентації експертка Програми USAID «Нове правосуддя» пані Христина Кіт.

Завершив зустріч виступ пані Людмили Чернявської, координаторки з питань гендерної політики та судового адміністрування канадсько-українського Проєкту підтримки судової реформи. Пані Людмила розповіла у презентації про комплексну підтримку, яку надає Проєкт українським партнерам через проведення гендерного аудиту та розробки Стратегії гендерної рівності для Державної судової адміністрації; проведення навчання із гендерної чутливості для суддів, прес-секретарів судів і служби судової охорони.

Учасники зустрічі погодились з необхідністю проходження навчання із питань гендерної чутливості членами органів суддівського врядування та самоврядування, а також створення постійної робочої групи із гендерних питань в рамках судової влади.

Підсумовуючи результати зустрічі, юридична радниця Програми USAID «Нове правосуддя» Уляна Пашинна зазначила, що вкрай важливо також проводити інформаційні кампанії серед громадян, адже гендерна рівність є запорукою справедливості, безпеки та економічного добробуту для всього суспільства.

Джерело сайт USIAD