Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

12.11.2018, 14:54

Розпочались іспити для 836 кандидатів до Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду Розпочались іспити для 836 кандидатів до Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України 12 листопада 2018 року розпочала кваліфікаційне оцінювання для 566 кандидатів, що беруть участь у другому конкурсі на посади суддів Верховного Суду та для 270 кандидатів, що претендують на посади суддів Вищого антикорупційного суду. Кваліфікаційне оцінювання складається із дворівневого іспиту та співбесіди. 12 листопада кандидати, що попередньо пройшли процедуру допуску, протягом 2,5 годин виконають анонімне письмове тестування. 14 листопада кандидати, які успішно складуть першу частину іспиту, протягом 5,5 годин писатимуть практичне завдання – проект судового рішення відповідно до спеціалізації суду.

Кандидати писатимуть анонімне письмове тестування відповідно до спеціалізації, розподіл заяв на конкурс до Верховного Суду за касаційними судами такий:

l Касаційний цивільний суд – 160, що складає 7 осіб на місце;

l Касаційний кримінальний суд – 159, що складає 13 осіб на місце;

l Касаційний господарський суд – 111, що складає 7 осіб на місце;

l Касаційний адміністративний суд – 136, що складає 6 осіб на місце.

На конкурсі до Вищого антикорупційного суду до анонімного письмового тестування допущені:

l До Апеляційної палати ВАС – 89 кандидатів, що складає 8 осіб на місце;

l До першої інстанції ВАС – 181 кандидат, що складає 7 осіб на місце.

Допомагати Комісії у проведенні кваліфікаційного оцінювання кандидатів будуть:

- під час конкурсу до Вищого антикорупційного суду - Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ) у кількості шістьох суддів та прокурорів з іноземних держав, склад якої 6 листопада затвердила ВККСУ;

- під час конкурсу до Верховного Суду – Громадська рада доброчесності (ГРД) у кількості 20 українських представників громадянського суспільства, новий склад якої наразі формується.

На кандидатів, які отримають прохідний бал, очікують співбесіди з психологами, членами ВККСУ, для кандидатів до ВС – з членами ГРД, а для кандидатів до ВАКС – з членами ГРМЕ. 

Нагадаємо, у межах судової реформи в країні формуються нові суди: Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд та Вищий суд з питань інтелектуальної власності. У 2017 році за результатом першого публічного конкурсу сформовано новий Верховний Суд, який почав діяти в грудні 2017 року. Вища кваліфікаційна комісія суддів України 2 серпня 2018 року оголосила другий конкурс на 78 посад суддів Верховного Суду та 39 посад суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Станом на 24 вересня 2018 року отримала 1001 заява з пакетами документів, з них 659 – для участі у другому конкурсі до Верховного Суду та 342 – до Вищого антикорупційного суду. Переможців буде визначено у першому кварталі 2019 року.

За повідомленням Прес-служби Комісії

Прес-служба РСУ