Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

25.06.2019, 12:31

РСУ просить суддів долучитися до обговорення змін до ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" та процесуального законодавства РСУ просить суддів долучитися до обговорення змін до ЗУ

Сьогодні у Херсонському апеляційному суді відбулася зустріч з головами місцевих та апеляційних судів Південного округу щодо нагальних питань упровадження поточного етапу судової реформи. 

З головами судів зустрічалися - Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Ради суддів України, суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, Голова ВРП Володимир Говоруха та Голова ВККС України Сергій Козьяков. 

Слід зазначити, що напередодні, під час зустрічі з суддями Великої Палати Верховного Суду, мова йшла про єдність судової практики, обговорювалися ключові рішення Верховного Суду та проблемні питання, що виникають при вирішенні юрисдикційних спорів. "Єдність судової практики – одна з передумов підвищення довіри громадян до суду. А регулярне спілкування між суддями всіх інстанцій та юрисдикцій сприятиме кращому розумінню рішень Верховного Суду, використанню їх у практиці судами першої та апеляційної інстанцій, а отже, кращому захисту прав і свобод людини", – наголосила Голова ВС Валентина Данішевська. 

Вона також зазначила, що метою таких зустрічей є не тільки забезпечення єдності та прогнозованості судової практики, а й обмін думками і досвідом між суддями Верховного Суду та їхніми колегами з усіх регіонів України. 

Сьогодні ж відбулася нарада з вищеназваними членами Комунікаційного Комітету системи правосуддя та головами місцевих й апеляційних судів щодо належного організаційного забезпечення роботи судів Херсонської, Миколаївської та Одеської областей.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук інформував колег про діяльність Ради у частині виконання заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів, а також поліпшення стану організаційного забезпечення діяльності судів. Зокрема, Голова Ради суддів України Олег Ткачук запропонував головам судів долучитися до узагальнення інформації за 2018 рік і перше півріччя 2019 року щодо застосування судами та прийняття рішень про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) відомостей стосовно вчинення суддями правопорушень, які передбачені статтею 375 Кримінального Кодексу України.

"На жаль, ми не володіємо достеменною статистичною інформацією із окресленого питання, тому ми маємо її запросити у судів і, думаю, що судді сприймуть наше звернення з розумінням", - сказав Олег Ткачук. Разом з тим, голова Ради зазначив, що становлення в Україні норм законодавства про кримінальну відповідальність за умисне неправосудне судове рішення було складним і суперечливим процесом, хоча і мало на меті цілковито благородну мету – убезпечитися від зловживань у сфері правосуддя. 

Проте, зі слів Олега Ткачука, зараз правила статті 375 КК України починають використовувати, щоб роками тримати суддю під страхом кримінальної відповідальності із надуманих підстав. "Так тривати не може і ми, судді, будемо боротися з таким станом речей усіма законними методами, адже вплив на суддю безпідставними звинуваченнями загрожує об’єктивному судочинству, може впливати на неупередженість при вирішенні судових справ", - резюмував Олег Ткачук. 

Голова Ради також інформував голів судів про роботу, що здійснюється з метою узагальнення судової практики у цивільних, адміністративних справах та кримінальних провадженнях стосовно основних причин й обґрунтованості заяв суддів про самовідвід, а також підстав для їх задоволення. 

Окрім цього, Олег Ткачук попросив суддів висловитись стосовно необхідності внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуального законодавства. "Рада суддів України просить суддів долучитися до обговорення необхідності змін до ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" та процесуального законодавства. Судді є високопрофесійними юристами-практиками, які здатні кваліфіковано оцінити потреби у вдосконаленні галузевих норм права, а інформація про зміни, які пропонуються до законодавства, розміщена на сайті Ради суддів України. Ви можете її використати і внести свої пропозиції, на які суддівська спільнота дуже сподівається. ", - сказав Олег Ткачук.

Він також висловив сподівання, що до проведення XVII позачергового з'їзду суддів України, який відбудеться 24-25 жовтня 2019 року, спільно з Державною судовою адміністрацією України та представниками міжнародних Проектів буде визначено оптимальне судове навантаження на суддів для формування нового штатного розпису, з урахуванням так званої модельної справи.

Щодо заробітної плати працівників апарату, то Рада суддів України запропонувала ДСА України вирішити це питання шляхом регулювання розміру преміювання або надбавок. Торкнувся Голова РСУ і проблеми виконання рішень Ради стосовно пришвидшення кваліфікаційного оцінювання.

У підсумку зустрічі керівники органів суддівського врядування відповіли на запитання суддів, які брали участь у нараді та представляли суддівські колективи Херсонської, Миколаївської та Одеської областей всіх юрисдикцій.

Прес-служба РСУ