Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

30.11.2018, 10:41

"Судова система забезпечена на 50% від потреби", - Зеновій Холоднюк, Голова Державної судової адміністрації України

Із кінця минулого року в Україні триває процес оптимізації судової системи. Зі 142 місцевих та апеляційних судів указом президента утворені 74 окружних.

До прикладу, замість Господарського суду Києва створили Київський окружний господарський суд. Замість Київського апеляційного адміністративного суду - Шостий апеляційний адмінсуд. Перший - у Краматорську, Сьомий - у Вінниці.

"Склалася ситуація, коли в близько 60% місцевих загальних судів в Україні штатна чисельність суддів складала не більше трьох. У випадку перебування когось із них у відпустці, на лікарняному чи відсутності з інших причин суди не могли надавати якісні судові послуги", - пояснює причину таких змін голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк.

Минулого року ДСА України створила нову мапу судів, враховуючи навантаження на суддів та кількість судових справ.

Реформу вирішили випробувати на апеляційних судах, адже їх менше, ніж місцевих, тож можна врахувати всі можливі нюанси. На початку жовтня перші з новоутворених судів почали роботу.

Чи загрожує оптимізація судової системи розгляду справ, коли буде ліквідована нестача суддів та скільки коштів потрібно для утворення Вищого антикорсуду та його палати, - в інтерв'ю журналіста видання "Лівий берег" (LB.ua) Вікторії Матоли з Головою Державної судової адміністрації України Зеновієм Холоднюком.

"Громадяни не відчують ніяких незручностей (у зв'язку з оптимізацією судів)"

- На якому етапі процес оптимізації судової системи?

Сьогодні створені 26 апеляційних судів із 27, сім апеляційних господарських судів із восьми та вісім апеляційних адміністративних судів із дев'яти. Державна судова адміністрація (ДСА) разом з Вищою радою правосуддя (ВРП) визначила кількість суддів в кожному з судів, враховуючи навантаження суддів за минулий рік та цьогорічну тенденцію щодо зростання чи зменшення кількості судових справ. Важливо було збалансувати рівень навантаження на суддів у цілому по країні.

До окремих нових судів указом президента судді, які пройшли повне кваліфікаційне оцінювання, були переведені наприкінці вересня поточного року.

- Чому процедуру утворення нових судів розпочали з апеляційної інстанції?

Тому що їх набагато менше, ніж місцевих судів. Таку масштабну роботу ми проводимо вперше, тож треба врахувати всі можливі нюанси щодо процедури утворення нових судів. Станом на сьогодні, жодна країна світу такої процедури не запроваджувала.

Склалася ситуація, коли в близько 60% місцевих загальних судів в Україні штатна чисельність суддів складала не більше трьох. У випадку перебування когось із них у відпустці, на лікарняному чи відсутності з інших причин суди не могли надавати якісні судові послуги.

Протягом минулого року ДСА провела велику роботу щодо створення нової мапи судів, враховуючи тривалі консультації та іноземний досвід щодо укрупнення судів.

ДСА запропонувала главі держави провести укрупнення судів, збільшивши штатну чисельність суддів щонайменше до семи-дев'яти суддів. Це дасть можливість розглядати всі судові справи в розумні строки.

- Скільки триватиме така оптимізація судів?

Плануємо завершити цей процес до кінця поточного року.

Оптимізацію місцевих судів розпочнемо найближчим часом. Процедура наступна: ВРП погоджує граничну чисельність суддів, ДСА визначає її, наказ ДСА передається до ВККС, яка приймає рішення про переведення суддів до новоутворених судів. Хотілося б, щоб цей процес завершився до кінця року.

Крім того, після утворення нових судів і переведення суддів до цих судів суддівські колективи мають прийняти рішення про початок роботи суду, обрати голову суду, затвердити положення про апарат суду та утворити колегії суддів.

До речі, минулого тижня запрацювали ще два нові апеляційні суди – у Вінницькій та Чернівецькій областях.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

За інформацією видання LB.ua

Прес-служба РСУ