Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

23.05.2019, 14:24

​У Раді суддів України відбулася робоча зустріч з канадськими партнерами ​У Раді суддів України відбулася робоча зустріч з канадськими партнерами

Голова Ради суддів України Олег Ткачук та голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів Андрій Жук сьогодні провели зустріч з канадськими партнерами, з якими співпрацюють в межах Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи.

Канадську сторону представляли – керівник Проекту Любомир Маркевич та суддя, суддя-директорка Національного суддівського інституту Канади Адель Кент. Пані Кент перебуває в Україні з робочим візитом з тим, щоб оцінити результати роботи Проекту по напрямках, а спільна діяльність з Радою суддів України, на її думку, є визначальним компонентом діяльності.

Голова Ради суддів України привітав колег і подякував за підтримку діяльності Ради у питаннях розвитку комунікації, зміцнення суддівської незалежності, організації співпраці з представниками різних юридичних професій, популяризації Кодексу суддівської етики тощо. 

"Від імені Ради суддів України та суддівської спільноти дозвольте Вам щиро подякувати за підтримку, котру ви надаєте суддівській спільноті і запевнити у безумовній підтримці з нашого боку тих починань і проектів, які ви реалізовуєте задля підтримки української судової реформи, зміцнення суддівської незалежності та налагоджені як внутрішньої, так і зовнішньої комунікації судової влади з громадянським суспільством", - сказав Олег Ткачук. 

Він також зазначив, що через Раду суддів України реалізовується цілий ряд новацій, що були запозичені з канадського досвіду взаємодії правничих інституцій. Зокрема, Олег Ткачук відзначив унікальний приклад співпраці суддівських організацій Канади з адвокатськими спільнотами, де саме адвокати виступають найбільшими і найактивнішими захисниками незалежності суддів. "Зрозуміло, що для встановлення таких стосунків в українських реаліях нам потрібно багато працювати, але головне те, що ми зрозуміли і побачили, що такий формат взаємодії працює і є надзвичайно ефективний", - наголосив Голова Ради.

Зі свого боку пані Адель Кент, кажучи про перші підсумки візиту в Україну, відзначила зростання рівня довіри до судової влади серед громадян та висловила занепокоєння тим, що в Україні надзвичайно повільно рухається процес призначення суддів на посади після того, як вони пройшли всі етапи перевірок і кваліфікаційного оцінювання та отримали відповідні рекомендації органів судового врядування. "Ми були з ознайомчим візитом у Васильківському міськрайонному суді. Там працює всього чотири судді. Вони розглядають величезну кількість справ, які просто неможливо втиснути у рамки робочого дня. І така ситуація, як нас інформували, у багатьох судах країни", - зауважила пані Кент.

У відповідь Олег Ткачук зазначив, що ситуація з призначенням суддів знаходиться під пильною увагою найвищого органу суддівського самоврядування, але цієї уваги вже не достатньо, тому у п'ятницю, 24 травня, це питання, він, як суддя Великої Палати Верховного Суду буде вносити на обговорення Пленуму Верховного Суду. "Голова і судді Верховного Суду розуміють, що без призначення суддів на посади неможливо говорити про вільний доступ громадян до правосуддя і неможливо вимагати від суддів якісного розгляду справ. Тому Пленум ВС буде вивчати цю проблему", - наголосив Олег Ткачук. Щодо інших питань, то сторони обговорили шляхи подальшої співпраці та окреслили завдання над реалізацією яких спільно працюватимуть і надалі. 

Прес-служба РСУ