Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

22.04.2019, 11:25

​У Раді суддів відбулося спільне засідання Рад прокурорів та адвокатів України ​У Раді суддів відбулося спільне засідання Рад прокурорів та адвокатів України

Робочий тиждень в Раді суддів України розпочинається із зустрічі з представниками Ради прокурорів та Ради адвокатів України. Представляли свої правничі спільноти Голова РСУ Олег Ткачук та голова Комітету РСУ з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов, Голова Ради прокурорів України Михайло Місюра, голова Комітету з питань адвокатської етики Національної Асоціації адвокатів України Андрій Циганков, членкиня Комітету з питань адвокатської етики НААУ Наталія Пліса та президент Асоціації адвокатів України Зоя Ярош. 

Предметом зустрічі стало обговорення остаточної редакції спільного документу щодо професійної етики у сфері правосуддя. До складу робочої групи також увійшла громадська організація "Відкрита Україна" – Проект "Відкритий суд", який представляв Голова Станіслав Батрин.

Зважаючи на зміни до Конституції України (в частині правосуддя), ухвалені Верховною Радою України 02 червня 2016 року, якими адвокатуру та прокуратуру інституціонально віднесено до системи правосуддя, сторони домовились про координацію зусиль з метою утвердження високих стандартів професійної етики учасників судового процесу ще 26 жовтня 2018 року на першому спільному засіданні Ради суддів України, Ради прокурорів України та Ради адвокатів України.

"Ми спільно працювали над розробкою документу з професійної етики у сфері правосуддя маже пів-року і сьогодні можна сказати, що ми близькі до затвердження його остаточної редакції. У цьому зв'язку, мені дуже приємно, що всі ми надзвичайно відповідально підійшли до врегулювання цього питання, що свідчить про його актуальність для системи правосуддя", - наголосив Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Олег Ткачук нагадав, що спільна позиція правників зумовлена чітким усвідомленням спільної відповідальності за стан правосуддя в Україні, задля зміцнення авторитету судової влади та довіри до неї, а також підвищення ефективності системи правосуддя, у тому числі й в аспекті забезпечення права на ефективний засіб юридичного захисту.

Також члени Рад зійшлися на думці, що спільно напрацьований документ буде мати назву "Принципи професійної етики у сфері правосуддя", а не Кодекс, як передбачалося попередньо. Обгрунтовуючи таку позицію, Олег Ткачук зазначив, що це дозволить швидше імплементувати документ в юридичну спільноту і вже найближчим часом затвердити його на засіданні Рад.

Прес-служба РСУ