Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

14.06.2017, 12:09

Валентина Сімоненко: "Рада суддів України у забезпеченні незалежності суддів має визначальну роль" Валентина Сімоненко:

У Києві розпочав роботу V Міжнародний судово-правовий форум, який зазвичай організовує газета "Юридична практика". Цьогоріч до неї долучилися Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

Зважаючи на те, що за останній рік, з часу проведення попереднього форуму, у судовій владі України відбулися кардинальні зміни – внесено зміни до Основного Закону держави в частині правосуддя, прийнято нові закони "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя", представники професійної юридичної спільноти планують обговорити ключові питання змін у сфері правосуддя, тим більше, що на часі прийняття нового закону "Про Конституційний Суд України", внесення змін до процесуальних кодексів, в закон про адвокатуру, до завершення наближається конкурс на посаду суддів до нового Верховного Суду.

Відкриваючи форум, з вітальним словом до учасників звернулися Олексій Філатов – заступник Глави Адміністрації Президента України, Ігор Бенедисюк - Голова Вищої ради правосуддя та Сергій Козьяков – Голова Вищої кваліфікаційної комісії України. У своїх виступах вони наголошували на тому, що всі зміни, які відбуваються у судовій владі, мають на меті забезпечити незалежність судової влади і вільний доступ громадян до правосуддя.

Тема незалежності була ключовою і у доповіді Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко. Очільниця суддівського самоврядування зазначила, що на законодавчому рівні питаннями суддівської незалежності має займатися Вища рада правосуддя, але і Рада суддів України цієї функції не позбавлена. На думку Валентини Сімоненко, Рада суддів України і надалі відіграватиме у цьому питані ключову роль. "Рада суддів України має право говорити і, що головне, звертати увагу суспільства на проблеми, які виникають у судах та судовій владі загалом", - наголосила Валентина Сімоненко.

У цьому зв'язку вона нагадала учасникам форуму, що саме Рада суддів України першою підняла питання охорони судів і суддів та прийняла цілий ряд рішень, які стосуються вирішення проблеми аж до припинення роботи суду через загрозу життю та здоров'ю не тільки суддів, а й працівників апарату, представників сторін у справах та відвідувачів.